Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Surówka z białej rzodkwi

Surówka z białej rzodkwi

Składniki: 1 średnia biała rzodkiew 1 marchew 2 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki...

Krem z porów

Krem z porów

Składniki: 3 łyżki masła 2 duże pory 1 cebula 3 ziemniaki 1,5 litra bulionu warzywnego

Tartaletki z rabarbarem

Tartaletki z rabarbarem

Ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 1/2...

Zielony kalafior z sosem serowym

Zielony kalafior z sosem serowym

Składniki: 1 zielony kalafior 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 1 i 1/2 szklanki...

Śliwki w occie

Śliwki w occie

Skład: 1 kg śliwek węgierek, 150 g cukru, 200 ml octu, kilka goździków, laska cynamonu,

Gofry z frużeliną śliwkową

Gofry z frużeliną śliwkową

Skład ciasta: 1 i ½ szklanki maki pszennej, 1 łyżka proszku do...

Składniki:

  • 0,5 kg małych ziemniaków,
  • 2-3 łyżek soli morskiej.

Sos:

  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 płaska łyżeczka kminku lub kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki w proszku,
  • 1/2 łyżeczka soli morskiej,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 czerwona papryka,
  • miąższ z 2 kromek białego pieczywa.

Umyte ziemniaki umieścić w garnku. Nalać wody delikatnie ponad wierzch ziemniaków. Dodać 2-3 łyżek soli morskiej. Gotować bez przykrycia aż do odparowania wody poniżej połowy ziemniaków (ok. 1 godzina). Przełożyć do płaskiego naczynia i wstawić do piekarnika w celu odparowania resztek wody. Ziemniaki pokryją się pomarszczoną słoną skórką. W moździerzu lub blenderze zmielić dokładnie czosnek, dodać kmin, paprykę w proszku, sól i oliwę. Dodając sukcesywnie pokrojoną paprykę oraz miąższ pieczywa zmielić wszystkie składniki na jednolitą masę. Całość można przetrzeć przez sito. Ziemniaki podawać z sosem jako danie lub jako dodatek do mięs.

Smacznego!

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia