Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Pierogi z cukinią

Pierogi z cukinią

Ciasto: 2 szklanki mąki, szczypta soli, żółtko jajka, łyżka masła, 1/2 szklanki wrzącej wody.

Sałatka z młodymi buraczkami i gruszką

Sałatka z młodymi buraczkami i gruszką

Składniki: 150 g sałaty mieszanej (roszponka, sałata strzępiasta, endywia), 150 g gotowanych...

Pieczone młode ziemniaki

Pieczone młode ziemniaki

Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka...

Tartaletki z czerwoną cebulą

Tartaletki z czerwoną cebulą

Składniki: 1 paczka mrożonego ciasta francuskiego łyżka oliwy 200g czerwonej cebuli, drobno posiekanej 1...

Kalafior zapiekany w sosie pomidorowym

Kalafior zapiekany w sosie pomidorowym

Składniki: 1 kalafior, 500 g sosu pomidorowego w kartoniku, 100 g parmezanu, 100 g...

Surówka z białej rzodkwi

Surówka z białej rzodkwi

Składniki: 1 średnia biała rzodkiew 1 marchew 2 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki...

Składniki:

  • 0,5 kg małych ziemniaków,
  • 2-3 łyżek soli morskiej.

Sos:

  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 płaska łyżeczka kminku lub kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki w proszku,
  • 1/2 łyżeczka soli morskiej,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 czerwona papryka,
  • miąższ z 2 kromek białego pieczywa.

Umyte ziemniaki umieścić w garnku. Nalać wody delikatnie ponad wierzch ziemniaków. Dodać 2-3 łyżek soli morskiej. Gotować bez przykrycia aż do odparowania wody poniżej połowy ziemniaków (ok. 1 godzina). Przełożyć do płaskiego naczynia i wstawić do piekarnika w celu odparowania resztek wody. Ziemniaki pokryją się pomarszczoną słoną skórką. W moździerzu lub blenderze zmielić dokładnie czosnek, dodać kmin, paprykę w proszku, sól i oliwę. Dodając sukcesywnie pokrojoną paprykę oraz miąższ pieczywa zmielić wszystkie składniki na jednolitą masę. Całość można przetrzeć przez sito. Ziemniaki podawać z sosem jako danie lub jako dodatek do mięs.

Smacznego!

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia