Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Owoce zapiekane w cieście naleśnikowym

Owoce zapiekane w cieście naleśnikowym

Składniki: 0,5 kg jabłek, 4 banany, sok z cytryny 2 jajka, 250 ml śmietany,

Konfitura agrestowo-truskawkowa

Konfitura agrestowo-truskawkowa

Składniki: 2 kg truskawek 70 dkg agrestu 1 szklanka cukru

Tarta z cukinią

Tarta z cukinią

  Składniki ciasto: 200 g mąki, 100 g masła, 1/2 łyżeczki soli, 4 łyżki wody.

Ciasto z ziemniaków

Ciasto z ziemniaków

Składniki: 2 szklanki ugotowanych i ugniecionych ziemniaków 1 jajko ½ szklanki sera ricotta 3...

Curry z korbola

Curry z korbola

Skład: 600 – 700 g obranej i oczyszczonej dyni, 2 cebule (posiekać...

Zupa pomidorowa z jabłkami

Zupa pomidorowa z jabłkami

Składniki: 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty, 30 dag wołowiny z kością, 4 pomidory, 1...

Składniki:

  • 0,5 kg małych ziemniaków,
  • 2-3 łyżek soli morskiej.

Sos:

  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 płaska łyżeczka kminku lub kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki w proszku,
  • 1/2 łyżeczka soli morskiej,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 czerwona papryka,
  • miąższ z 2 kromek białego pieczywa.

Umyte ziemniaki umieścić w garnku. Nalać wody delikatnie ponad wierzch ziemniaków. Dodać 2-3 łyżek soli morskiej. Gotować bez przykrycia aż do odparowania wody poniżej połowy ziemniaków (ok. 1 godzina). Przełożyć do płaskiego naczynia i wstawić do piekarnika w celu odparowania resztek wody. Ziemniaki pokryją się pomarszczoną słoną skórką. W moździerzu lub blenderze zmielić dokładnie czosnek, dodać kmin, paprykę w proszku, sól i oliwę. Dodając sukcesywnie pokrojoną paprykę oraz miąższ pieczywa zmielić wszystkie składniki na jednolitą masę. Całość można przetrzeć przez sito. Ziemniaki podawać z sosem jako danie lub jako dodatek do mięs.

Smacznego!

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia