Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Sushi z marynowaną białą rzodkwią

Sushi z marynowaną białą rzodkwią

Składniki: 100 g ryżu sushi, 3 listków sushi nori (prasowane algi morskie), marynowana...

Konfitura z cebuli

Konfitura z cebuli

Składniki: 200 g cebuli czerwonej lub białej, 150 ml czerwonego wina, 50 g...

Makaron ze szparagami

Makaron ze szparagami

Składniki: 200 g makaronu pełnoziarnistego 1 cukinia ząbek czosnku 1 pęczek białych szparagów (ok...

Pomidory z kurkami

Pomidory z kurkami

Składniki: 4 pomidory, 1 szklanka kaszy kuskus ( napęczniałej), 200 g kurek, 50 g...

Serowy deser z truskawkami

Serowy deser z truskawkami

Masa serowa: serek mascarpone 250g jogurt grecki 400 ml 2 żółtka 2 łyżki cukru...

Kołacze ze śliwkami

Kołacze ze śliwkami

Skład ciasto: 2 dag drożdży, 5 łyżek cukru, 30 dag mąki, 110 ml ciepłego...

Składniki:

  • 0,5 kg małych ziemniaków,
  • 2-3 łyżek soli morskiej.

Sos:

  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 płaska łyżeczka kminku lub kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki w proszku,
  • 1/2 łyżeczka soli morskiej,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 czerwona papryka,
  • miąższ z 2 kromek białego pieczywa.

Umyte ziemniaki umieścić w garnku. Nalać wody delikatnie ponad wierzch ziemniaków. Dodać 2-3 łyżek soli morskiej. Gotować bez przykrycia aż do odparowania wody poniżej połowy ziemniaków (ok. 1 godzina). Przełożyć do płaskiego naczynia i wstawić do piekarnika w celu odparowania resztek wody. Ziemniaki pokryją się pomarszczoną słoną skórką. W moździerzu lub blenderze zmielić dokładnie czosnek, dodać kmin, paprykę w proszku, sól i oliwę. Dodając sukcesywnie pokrojoną paprykę oraz miąższ pieczywa zmielić wszystkie składniki na jednolitą masę. Całość można przetrzeć przez sito. Ziemniaki podawać z sosem jako danie lub jako dodatek do mięs.

Smacznego!

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia