Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Kruche pierożki do barszczu

Kruche pierożki do barszczu

Ciasto: 350g mąki 30g mąki ziemniaczanej 150g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 żółtko

Fasolka szparagowa w sosie musztardowym

Fasolka szparagowa w sosie musztardowym

Składniki: 50 dag fasolki szparagowej, 3 żółtka 2 łyżki musztardy kremskiej 2 łyżki masła 4...

Krem paprykowy z curry

Krem paprykowy z curry

Składniki: 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 duża papryka czerwona 1 papryczka chilli 1...

Jajka zapiekane ze szpinakiem

Jajka zapiekane ze szpinakiem

Składniki: 6 jaj ugotowanych na twardo 100g szpinaku 100g tartego sera (może być...

Carpaccio z rzodkiewki i dipem z anchois

Carpaccio z rzodkiewki i dipem z anchois

Dip z anchois: 200 g jogurtu greckiego 3 łyżki majonezu 50 g anchois 3...

Śliwki w occie

Śliwki w occie

Skład: 1 kg śliwek węgierek, 150 g cukru, 200 ml octu, kilka goździków, laska cynamonu,

Ciasto:

  • 350g mąki
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • 150g masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko

Farsz:

  • 1 cebula
  • 250g posiekanej kapusty kiszonej
  • 100g pieczarek
  • 30ml oleju
  • Sól, pieprz
  • Jajko do smarowania przed pieczeniem

Farsz: kapustę gotujemy 5-10 minut w małej ilości wody, odsądzamy i drobno siekamy, cebulę smażymy i dodajemy pokrojone pieczarki, podajemy kapustę, lekko całość podsmażymy, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia.

Ciasto: mąkę przesiewamy, dodajemy sól, masło i pozostałe składniki zagniatamy i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.

Następnie ciasto rozwałkować i wykroić kształt jaki chcemy osiągnąć. Nakładamy farsz, sklejamy i smarujemy jajkiem. Pieczemy około 15 min. W temp. 180-200 st. C.

Smacznego!

 

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia