Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Owocowe szaszłyki

Owocowe szaszłyki

Składniki: mały arbuz bezpestkowy owoce lata: maliny, truskawki, jeżyny, borówki (najlepiej duże)...

Parzybroda (zupa wielkopolska)

Parzybroda (zupa wielkopolska)

Składniki: 1 główka kapusty włoskiej, 50 dag ziemniaków, 30 dag mięsa wołowego (polędwica) 1...

Kołacze ze śliwkami

Kołacze ze śliwkami

Skład ciasto: 2 dag drożdży, 5 łyżek cukru, 30 dag mąki, 110 ml ciepłego...

Lody jagodowe

Lody jagodowe

Składniki: 3 żółtka jaj, 80 g cukru, 200 ml śmietanki 30% 200 g...

Tartaletki z czerwoną cebulą

Tartaletki z czerwoną cebulą

Składniki: 1 paczka mrożonego ciasta francuskiego łyżka oliwy 200g czerwonej cebuli, drobno posiekanej 1...

Wiosenna sałatka z jajkami

Wiosenna sałatka z jajkami

Składniki: 2 jajka, kilka liści sałaty lodowej, 1/2 paczki roszpunki, kilka rzodkiewek, pół ogórka szklarniowego,

Ciasto:

  • 350g mąki
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • 150g masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko

Farsz:

  • 1 cebula
  • 250g posiekanej kapusty kiszonej
  • 100g pieczarek
  • 30ml oleju
  • Sól, pieprz
  • Jajko do smarowania przed pieczeniem

Farsz: kapustę gotujemy 5-10 minut w małej ilości wody, odsądzamy i drobno siekamy, cebulę smażymy i dodajemy pokrojone pieczarki, podajemy kapustę, lekko całość podsmażymy, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia.

Ciasto: mąkę przesiewamy, dodajemy sól, masło i pozostałe składniki zagniatamy i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.

Następnie ciasto rozwałkować i wykroić kształt jaki chcemy osiągnąć. Nakładamy farsz, sklejamy i smarujemy jajkiem. Pieczemy około 15 min. W temp. 180-200 st. C.

Smacznego!

 

Copyright © 2017 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia