Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Marynowane rzodkiewki

Marynowane rzodkiewki

Składniki: 3 pęczki rzodkiewek 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka gorczycy 4 ziarenek ziela angielskiego 2...

Botwinkowa tarta

Botwinkowa tarta

Ciasto: 150g mąki, 75g zimnego masła 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki zimnej...

Kotlety z kalafiora z sosem tysiąca wysp

Kotlety z kalafiora z sosem tysiąca wysp

Kotlety: 1 kalafior, 1 jajko, 3 łyżki mąki, 1 papryczka chili, pęczek świeżej kolendry,

Żeberka z gruszkami

Żeberka z gruszkami

Składniki: 1 kg żeberek, 1 słoik gruszek w zalewie słodko-kwaśnej (przepis poniżej), oliwa, sól, pieprz,

Orientalna zupa warzywna

Orientalna zupa warzywna

Składniki: 1 marchewka 1 por 1/4 bulwy selera 10 suszonych grzybów Mung 1,5 l bulionu...

Wiosenny chłodnik

Wiosenny chłodnik

Składniki: 1 pęczek botwiny 2 górki kiszone 1 litr kefiru lub ...

Ciasto:

  • 350g mąki
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • 150g masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko

Farsz:

  • 1 cebula
  • 250g posiekanej kapusty kiszonej
  • 100g pieczarek
  • 30ml oleju
  • Sól, pieprz
  • Jajko do smarowania przed pieczeniem

Farsz: kapustę gotujemy 5-10 minut w małej ilości wody, odsądzamy i drobno siekamy, cebulę smażymy i dodajemy pokrojone pieczarki, podajemy kapustę, lekko całość podsmażymy, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia.

Ciasto: mąkę przesiewamy, dodajemy sól, masło i pozostałe składniki zagniatamy i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.

Następnie ciasto rozwałkować i wykroić kształt jaki chcemy osiągnąć. Nakładamy farsz, sklejamy i smarujemy jajkiem. Pieczemy około 15 min. W temp. 180-200 st. C.

Smacznego!

 

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia