Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Wielkanocne gniazdka

Wielkanocne gniazdka

Składniki: 4 duże cebule 100g wędzonego boczku 150g boczniaków 3 łyżki oleju sól i pieprz, szczypta...

Truskawki balsamiczne z lodami

Truskawki balsamiczne z lodami

Składniki: 450 g świeżych truskawek 2-3 łyżki octu balsamicznego najwyższej jakości czarny świeżo...

Serowy deser z truskawkami

Serowy deser z truskawkami

Masa serowa: serek mascarpone 250g jogurt grecki 400 ml 2 żółtka 2 łyżki cukru...

Kurczak z jabłkami

Kurczak z jabłkami

Skład: 50 dag piersi z kurczaka, syrop klonowy lub miód, 1 łyżka octu...

Krem z kalafiora

Krem z kalafiora

Składniki: 1 cebula 1/4 bulwy selera 1 por (biała część) 1 łyżka oliwy 1...

Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy

Składniki: 200 g łuskanej czerwonej soczewicy 2 cebule 4 łyżki oliwy 4 pomidory...

Ciasto:

  • 350g mąki
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • 150g masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko

Farsz:

  • 1 cebula
  • 250g posiekanej kapusty kiszonej
  • 100g pieczarek
  • 30ml oleju
  • Sól, pieprz
  • Jajko do smarowania przed pieczeniem

Farsz: kapustę gotujemy 5-10 minut w małej ilości wody, odsądzamy i drobno siekamy, cebulę smażymy i dodajemy pokrojone pieczarki, podajemy kapustę, lekko całość podsmażymy, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia.

Ciasto: mąkę przesiewamy, dodajemy sól, masło i pozostałe składniki zagniatamy i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.

Następnie ciasto rozwałkować i wykroić kształt jaki chcemy osiągnąć. Nakładamy farsz, sklejamy i smarujemy jajkiem. Pieczemy około 15 min. W temp. 180-200 st. C.

Smacznego!

 

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia