Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Warzywne szaszłyki

Warzywne szaszłyki

Składniki: 3 kolorowe papryki 1 cebula 1 cukinia 10 pieczarek 10 pomidorków koktajlowych

Ratatouille

Ratatouille

Składniki: 1 duży bakłażan, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 4 cukinie, 800 g pomidorów,

Tradycyjny norweski deser jabłkowy

Tradycyjny norweski deser jabłkowy

Składniki: 4 małe lub 2 duże jabłka, herbatniki typu petit beurre, 400 ml...

Papryki nadziewane mięsem i fetą

Papryki nadziewane mięsem i fetą

Składniki: 5-6 papryk 2 posiekane ząbki czosnku 1 cebula 500 g mięsa mielonego wieprzowego...

Deser gruszkowy z jogurtem

Deser gruszkowy z jogurtem

Składniki: 4 gruszki 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1/4 łyżeczki cynamonu 1 mały jogurt...

Gnocchi bazyliowo-parmezanowe

Gnocchi bazyliowo-parmezanowe

Składniki ciasto: 700 g ugotowanych ziemniaków, 350 g mąki pszennej, 2 łyżki posiekanych...

Skład:

  • 6 buraków średniej wielkości (ok 1 kg),
  • pęczek natki pietruszki,
  • czosnek,
  • cytryna,
  • olej lniany,
  • ser biały typu bałkańskiego.

Buraki, ze skórą, zawinąć w folię aluminiową (świecącą stroną w stronę buraka), piec 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 150 st. C. Po upieczeniu buraki wystudzić, zdjąć folię, obrać ze skórki. Następnie buraki pokroić w cienkie plastry nożem lub na szatkownicy.

Natkę pietruszki obrać z łodyg i włożyć do moździerza. Zalać dwiema łyżeczkami oleju lnianego, dodać ząbek czosnku, wlać łyżeczkę cytryny, szczyptę soli i pieprzu, następnie utrzeć w moździerzu na gładką masę. Uzyskaną masę przetrzeć przez sito.

Pokrojone buraki ułożyć na talerzu, posmarować z wierzchu delikatnie wykonanym sosem z natki pietruszki. Ser pokroić w kostkę i udekorować buraki.

Smacznego!

 

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia