Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Gazpacho

Gazpacho

Składniki: 1 kg pomidorów 4 kromki chleba, 1 czerwona cebula, 1 ogórek, 4 ząbki czosnku,

Zupa z zielonego groszku i mięty

Zupa z zielonego groszku i mięty

Składniki: 500 g zielonego groszku, 1 pęczek dymki, 2 plastry boczku, 50 g masła, 1/2...

Lekka rolada z jabłkami

Lekka rolada z jabłkami

Ciasto: 5 jajek 15 dag cukru 10 dag mąki 1 łyżka masła do posmarowania...

Zupa marchwiowo-imbirowa

Zupa marchwiowo-imbirowa

Składniki: 70 dag marchwi, 1 cebula, natka pietruszki korzeń imbiru wielkości orzecha włoskiego, ½ puszki...

Białe szparagi w sosie holenderskim

Białe szparagi w sosie holenderskim

Składniki: pęczek białych szparagów łyżeczka soli morskiej łyżeczka cukru 1/2 kostki masła 4 żółtka

Jajka marynowane w buraczkach

Jajka marynowane w buraczkach

Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo Marynata: 2 szklanki wody 60 ml octu 2 duże...

Skład:

  • 6 buraków średniej wielkości (ok 1 kg),
  • pęczek natki pietruszki,
  • czosnek,
  • cytryna,
  • olej lniany,
  • ser biały typu bałkańskiego.

Buraki, ze skórą, zawinąć w folię aluminiową (świecącą stroną w stronę buraka), piec 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 150 st. C. Po upieczeniu buraki wystudzić, zdjąć folię, obrać ze skórki. Następnie buraki pokroić w cienkie plastry nożem lub na szatkownicy.

Natkę pietruszki obrać z łodyg i włożyć do moździerza. Zalać dwiema łyżeczkami oleju lnianego, dodać ząbek czosnku, wlać łyżeczkę cytryny, szczyptę soli i pieprzu, następnie utrzeć w moździerzu na gładką masę. Uzyskaną masę przetrzeć przez sito.

Pokrojone buraki ułożyć na talerzu, posmarować z wierzchu delikatnie wykonanym sosem z natki pietruszki. Ser pokroić w kostkę i udekorować buraki.

Smacznego!

 

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia