Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Małże z zieloną pietruszką

Małże z zieloną pietruszką

Składniki: 1 cebula 1 szklanka bulionu warzywnego 1 kg świeżych małży (w muszlach) 1...

Torcik limonkowo-malinowy

Torcik limonkowo-malinowy

Beza: 5 białek 250g cukru pudru szczypta soli

Sorbet brzoskwiniowy

Sorbet brzoskwiniowy

 Składniki: 400 g brzoskwiń 100 g cukru 100 ml wody sok z 1 cytryny

Tartaletki z rabarbarem

Tartaletki z rabarbarem

Ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 1/2...

Jabłka zapiekane z cebulą i białą kiełbasą

Jabłka zapiekane z cebulą i białą kiełba…

Składniki: 6 kawałków białej kiełbasy (najlepiej cienkiej), 3 duże cebule, 2 jabłka, listek laurowy...

Sałatka z brokułem i komosą

Sałatka z brokułem i komosą

Składniki: 100g komosy ryżowej 1 brokuł 3 garście świeżych liści szpinaku 50g sera pleśniowego 4...

Składniki:

  • 150 g sałaty mieszanej (roszponka, sałata strzępiasta, endywia),
  • 150 g gotowanych buraków,
  • 2 gruszki,
  • sok z połówki cytryny,
  • 40 dag sera gorgonzola,
  • 50 g łuskanych orzechów włoskich.

Sos:

  • 2 łyżki posiekanych ziół (bazylia, mięta, natka pietruszki),
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki octu winnego,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • sól,
  • pieprz.

Buraki obrać i pokroić w plastry. Gruszkę obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry, następnie pokroić w słupki. Pokrojoną gruszkę skropić sokiem z cytryny, aby uniknąć zbrązowienia. Orzechy przyprażyć na patelni.

Wymieszać składniki sosu, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Następnie włożyć na 15 minut do lodówki.

Na talerz wykładamy połowę pokrojonych buraków, następnie układamy sałatę, ponownie buraki. Finalnie układamy gruszkę, pokrojony w plastry ser, posypujemy orzechami i polewamy sosem.

Smacznego!

 
Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia