Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Zupa z zielonego groszku i mięty

Zupa z zielonego groszku i mięty

Składniki: 500 g zielonego groszku, 1 pęczek dymki, 2 plastry boczku, 50 g masła, 1/2...

Sałatka z melonem

Sałatka z melonem

Składniki: 2 garście rukoli 1 melon miodowy 10 dag zielonych winogron 1 krążek sera...

Pâté

Pâté

Składniki: 500 g gęsich wątróbek, 1 cebula, 1 łyżeczka przyprawy korzennej, 10 suszonych śliwek, 1...

Szparagi w cieście francuskim

Szparagi w cieście francuskim

Składniki: paczka ciasta francuskiego pęczek białych szparagów (8 szt.) opakowanie szynki szwarcwaldzkiej...

Roladki z czereśniowym sosem

Roladki z czereśniowym sosem

Składniki: 1 polędwiczka 1/2 kg czereśni 1 łyżka cukru 1 łyżka octu balsamicznego szczypta cynamonu

Pieczone warzywa z serem kozim

Pieczone warzywa z serem kozim

Składniki: 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 1 cukinia, 1 bakłażan, 1 fenkuł,

Składniki:

  • 150 g sałaty mieszanej (roszponka, sałata strzępiasta, endywia),
  • 150 g gotowanych buraków,
  • 2 gruszki,
  • sok z połówki cytryny,
  • 40 dag sera gorgonzola,
  • 50 g łuskanych orzechów włoskich.

Sos:

  • 2 łyżki posiekanych ziół (bazylia, mięta, natka pietruszki),
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki octu winnego,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • sól,
  • pieprz.

Buraki obrać i pokroić w plastry. Gruszkę obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry, następnie pokroić w słupki. Pokrojoną gruszkę skropić sokiem z cytryny, aby uniknąć zbrązowienia. Orzechy przyprażyć na patelni.

Wymieszać składniki sosu, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Następnie włożyć na 15 minut do lodówki.

Na talerz wykładamy połowę pokrojonych buraków, następnie układamy sałatę, ponownie buraki. Finalnie układamy gruszkę, pokrojony w plastry ser, posypujemy orzechami i polewamy sosem.

Smacznego!

 
Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia