Składniki:
- 100g komosy ryżowej
- 1 brokuł
- 3 garście świeżych liści szpinaku
- 50g sera pleśniowego
- 4 suszone pomidory z oliwy
- garść ziaren słonecznika
- 10 zielonych oliwek
Sos:
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżka soku z cytryny
- zioła prowansalskie
- 1 łyżka miodu
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Komosę ryżową ugotować w osolonej wodzie ok. 20 minut. Gdy jest gotowa, jej ziarna puszczają małe, białe kiełki. Bukieciki brokuła podsmażyć kilka minut na oliwie z oliwek, następnie dolać 100 ml ciepłej wody i dusić pod przykryciem 2-3 minuty. Brokuł powinien być ugotowany, ale lekko chrupiący. Pozostałe składniki: ser, pomidory i oliwki pokroić. Ziarna słonecznika uprażyć na patelni. Gdy wszystkie składniki ostygną, całość wymieszać i ułożyć na umytych i osuszonych liściach szpinaku. Całość pokropić sosem.
Sos – wszystkie składniki dokładnie wymieć, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!