Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Ziemniaki mirepoix

Ziemniaki mirepoix

Składniki: 250 g ziemniaków pokrojonych w kostkę, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 100 ml...

Śliwki w occie

Śliwki w occie

Skład: 1 kg śliwek węgierek, 150 g cukru, 200 ml octu, kilka goździków, laska cynamonu,

Chłodnik jagodowy z miętą

Chłodnik jagodowy z miętą

Składniki: 0,5 kg jagód 2 garście świeżej mięty 1/2 cytryny 2 łyżki cukru 150 ml...

Sałatka z bobu

Sałatka z bobu

Składniki: 2 szklanki ugotowanego i obranego bobu sok z 1/2 cytryny 1 ząbek...

Tradycyjny norweski deser jabłkowy

Tradycyjny norweski deser jabłkowy

Składniki: 4 małe lub 2 duże jabłka, herbatniki typu petit beurre, 400 ml...

Zabajone z owocami lata

Zabajone z owocami lata

Składniki: 4 żółtka, 4 łyżki drobnego cukru, 50 ml rumu, garść świeżych owoców...

Składniki:

  • 8 jajek przepiórczych,
  • mała puszka kukurydzy,
  • mała puszka groszku,
  • 1 marchewka,
  • natka pietruszki,
  • 0,5 l bulionu warzywnego,
  • 3 łyżki żelatyny.

Do przygotowanie potrzebne 4 foremki silikonowe.

Jajka przepiórcze ugotować (3-4 minuty), ostudzić i obierać ze skorupek. Marchew ugotować i pokroić w kostkę oraz cienkie krążki. Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody i odstawić do spęcznienia. Następnie dodać 3 łyżki wrzątku, wymieszać i dodać do gorącego bulionu. Przygotować 4 foremki silikonowe. Na dno każdej wlać po 2 łyżki bulionu, następnie ułożyć po dwa przekrojone jajka przepiórcze i listek natki pietruszki. Znów zalać kilkoma łyżkami bulionu. Ułożyć pozostałe warzywa według uznania, zalać bulionem i wstawić do lodówki. Gdy całość stężeje, babeczki są gotowe do serwowania. Podawać z odrobina soku cytryny lub octu winnego.

Smacznego!

 
Copyright © 2019 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia