Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Tradycyjny norweski deser jabłkowy

Tradycyjny norweski deser jabłkowy

Składniki: 4 małe lub 2 duże jabłka, herbatniki typu petit beurre, 400 ml...

Colesław z młodej kapusty

Colesław z młodej kapusty

 Składniki: 1/2 główki młodej kapusty, 1-2 startych na grubych oczkach marchwi, 1 mała...

Ciasto cynamonowo-korzenne

Ciasto cynamonowo-korzenne

Składniki: 2 szklanki startej cukinii, 1 1/2 szklanki cukru, 2 jajka L (mniejsze...

Carpaccio z rzodkiewki i dipem z anchois

Carpaccio z rzodkiewki i dipem z anchois

Dip z anchois: 200 g jogurtu greckiego 3 łyżki majonezu 50 g anchois 3...

Krem z kalafiora

Krem z kalafiora

Składniki: 1 cebula 1/4 bulwy selera 1 por (biała część) 1 łyżka oliwy 1...

Szparagi w cieście francuskim

Szparagi w cieście francuskim

Składniki: paczka ciasta francuskiego pęczek białych szparagów (8 szt.) opakowanie szynki szwarcwaldzkiej...

Składniki:

  • 6 jaj ugotowanych na twardo
  • 100g szpinaku
  • 100g tartego sera (może być mozzarella)
  • 2 łyżeczki mielonych orzechów włoskich
  • 500g pomidorów,
  • 125ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól i pieprz.

Jajka gotujemy, obieramy i kroimy na połówki. Szpinak gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Żółtka jaj ucieramy z ugotowanym szpinakiem, doprawiamy gałką muszkatołową, posiekanym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Dodajemy mielone orzechy. Mieszamy i napełniamy białka. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy, kroimy na kawałki i dusimy na oliwie. Dodajemy posiekany, utarty z solą ząbek czosnku sól, pieprz i posiekaną bazylię. Po rozgotowaniu do miękkości, przecieramy przez sito lub miksujemy blenderem. Dodajemy śmietankę. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Nakładamy do niego sos pomidorowy, w nim układamy jajka, a następnie posypujemy całość tartym serem. Zapiekamy 25 min w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

 

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia