Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Truskawkowe ptasie mleczko

Truskawkowe ptasie mleczko

Składniki: 500 g truskawek 200 g twarogu śmietankowego 100 g cukru 50 ml śmietany...

Wielkanocne warzywne babeczki

Wielkanocne warzywne babeczki

Składniki: 8 jajek przepiórczych, mała puszka kukurydzy, mała puszka groszku, 1 marchewka, natka pietruszki,

Krem paprykowy z curry

Krem paprykowy z curry

Składniki: 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 duża papryka czerwona 1 papryczka chilli 1...

Tiramisu z malinami

Tiramisu z malinami

Składniki: 250 g sera mascarpone 3 jajka 50 g cukru 3 łyżki...

Carpaccio z rzodkiewki i dipem z anchois

Carpaccio z rzodkiewki i dipem z anchois

Dip z anchois: 200 g jogurtu greckiego 3 łyżki majonezu 50 g anchois 3...

Letnia sałatka z cukinii na zimowe dni

Letnia sałatka z cukinii na zimowe dni

Składniki: 3 kg cukinii 0,5 kg cebuli 1 papryka...

Składniki:

  • 500g mąki
  • 2 jajka
  • 750g białej kapusty (około ½ średniej główki)
  • 100g suszonych grzybów
  • 100g tłuszczu tj. masła lub oleju
  • 2 cebule
  • śmietana,
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki.

Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy trochę gorącej wody i jajka. Zagniatamy ciasto na makaron. Ciasto cienko wałkujemy i kroimy w szerokie paski, a następnie tniemy kwadraciki. Tak powstały makaron gotujemy w osolonej wodzie.

Grzyby moczymy przez około 2 godziny i następnie gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu grzyby kroimy i dusimy na maśle z cebulą. Kapustę dzielimy na ósemki i gotujemy kilka minut, aż będzie miękka, ale nie rozpadająca się. Wyciągamy z wody i odsączamy, kroimy w drobną kostkę dodajemy do grzybów, doprawiamy i chwilę razem smażymy. Następnie dodajemy ugotowany makaron, próbujemy i ewentualnie doprawiamy.

Całość zapiekamy. Przed zapieczeniem można zalać śmietaną, ale nie koniecznie. Danie podajemy posypane natką pietruszki.

Smacznego!

 

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia