Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Konfitowana pierś z kaczki w sosie śliwkowym

Konfitowana pierś z kaczki w sosie śliwk…

Składniki: 2 piersi kaczki 1 szklanka oleju rzepakowego lub tłuszczu gęsiego sól pieprz rukola

Torcik limonkowo-malinowy

Torcik limonkowo-malinowy

Beza: 5 białek 250g cukru pudru szczypta soli

Knedle z truskawkami

Knedle z truskawkami

Składniki: 1/2 kg ugotowanych ziemniaków 1 i 1/2 szklanki mąki 1 jajko szczypta...

Bakłażany z mięsem i pomidorami

Bakłażany z mięsem i pomidorami

Skład: 2 bakłażany, 400 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej, 1 papryczka chili, 3...

Surówka z białej rzodkwi

Surówka z białej rzodkwi

Składniki: 1 średnia biała rzodkiew 1 marchew 2 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki...

Jajka w kokilkach ze szczypiorkiem i szynką parmeńską

Jajka w kokilkach ze szczypiorkiem i szy…

Składniki: 4 duże jajka, 4 łyżki płynnej kremówki 30%, 4 łyżki posiekanego cienkiego...

Składniki:

  • 20 dag ryż risitto
  • 40 dag kurek
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • ½ cebuli pokrojonej w pióra
  • 1 duży ząbek czosnku pokrojony w plasterki
  • 7 suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę
  • starty parmezan
  • wywar warzywny
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • ½ kostki masła
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki pokrojonej w paki bazylii

Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i czosnek, dodać ryż i podprażyć lekko. Kurki pokroić i dodać do ryżu lekko podsmażyć. Wlać wino i gotować na wolnym ogniu do czasu aż się wchłonie. Dodać pokrojone pomidory i zalać wszystko wywarem, w ilości aż zakryje powierzchnie ryżu. Ciągle mieszając gotować na wolnym ogniu. Dolewać małe ilości wywaru aż ziarenka ryżu miękkie z zewnątrz z wyczuwalna twardością środka.

Zdjąć z ognia i dodać małe kawałeczki masła i tarty parmezan. Doprawić i przed podaniem posypać świeżymi ziołami.

Smacznego!

 

Copyright © 2017 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia