Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Sałatka brokułowa z jajkiem

Sałatka brokułowa z jajkiem

Składniki: 1 brokuł, 5 jajek, 5 pomidorów, 1 jogurt naturalny, 1 łyżka majonezu,

Pâté

Pâté

Składniki: 500 g gęsich wątróbek, 1 cebula, 1 łyżeczka przyprawy korzennej, 10 suszonych śliwek, 1...

Żeberka z gruszkami

Żeberka z gruszkami

Składniki: 1 kg żeberek, 1 słoik gruszek w zalewie słodko-kwaśnej (przepis poniżej), oliwa, sól, pieprz,

Ciasto jogurtowe z morelami

Ciasto jogurtowe z morelami

Składniki: 1 jogurt naturalny 150 g (umyty kubeczek po jogurcie użyć...

Krem brokułowy z serem gorgonzola

Krem brokułowy z serem gorgonzola

Składniki: 1 brokuł (większy) 2 ziemniaki 1 mały por 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła

Konfitura morelowa z cydrem

Konfitura morelowa z cydrem

 Składniki: 0,5 kg moreli 25 g cukru żelującego sok z 1/2 cytryny 100 ml...

Ciasto:

  • 40 dag mąki,
  • 3 dag drożdży,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 3/4 szklanki wody,
  • płaska łyżka soli morskiej,
  • 1 łyżeczka miodu.

Farsz:

  • pół papryki żółtej i pół czerwonej,
  • ½ drobno posiekanej cebuli czerwonej,
  • 20 dag czarnych oliwek,
  • 10 dag posiekanej rukoli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 20 dag kiełbasy chorizo,
  • 2 łyżki masła,
  • 5 łyżek tartego sera długodojrzewającego,
  • 2 opakowania sera mozzarella pokrojonego w kostkę (sera musi być dużo),
  • 1 łyżka oregano,
  • 1 papryczka chili.

Ciasto: w wodzie rozpuścić drożdże z miodem. Sól zalać łyżką wody i odstawić na 5 minut. Po około 15 minutach, gdy drożdże wyraźnie zaczną pracować wlać do mąki, dodać wodę z solą oraz oliwę.

Zagnieść ciasto i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 minut.

Farsz: paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć razem z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Dodać oregano, oliwki, pokrojoną papryczkę chili. Po chwili dodać pokrojoną rukolę. Na oddzielnej patelni podsmażyć kiełbasę, dodać do farszu. Przestudzić, dodać tarty ser i pokrojoną w kostkę mozzarellę.

Ciasto podzielić na kilka części. Uformować cienkie placki, nałożyć farsz, zlepić brzegi, jak w pierogu. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, można posmarować jajkiem i posypać według uznania np. oregano, bazylią, pieprzem, solą morską lub granulowanym czosnkiem

Smacznego!

 

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia