Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Zabajone z owocami lata

Zabajone z owocami lata

Składniki: 4 żółtka, 4 łyżki drobnego cukru, 50 ml rumu, garść świeżych owoców...

Deser brzoskwiniowy z kolorowym pieprzem i serkiem mascarpone

Deser brzoskwiniowy z kolorowym pieprzem…

Składniki: 4 brzoskwinie 1 limonka 500 ml owocowego białego wytrawnego wina 1 łyżka kolorowego...

Jajka na zielono

Jajka na zielono

Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo, miękkie awokado, garść młodych liści szpinaku, łyżka śmietany...

Zapiekane jabłka w sosie waniliowym

Zapiekane jabłka w sosie waniliowym

Składniki: 4 duże jabłka szklanka mleka 2 łyżki cukru żółtko łyżka mąki ziemniaczanej

Omlet z warzywami

Omlet z warzywami

Składniki: 1/2 cebuli 1/2...

Jajka zapiekane ze szpinakiem

Jajka zapiekane ze szpinakiem

Składniki: 6 jaj ugotowanych na twardo 100g szpinaku 100g tartego sera (może być...

Ciasto:

  • 40 dag mąki,
  • 3 dag drożdży,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 3/4 szklanki wody,
  • płaska łyżka soli morskiej,
  • 1 łyżeczka miodu.

Farsz:

  • pół papryki żółtej i pół czerwonej,
  • ½ drobno posiekanej cebuli czerwonej,
  • 20 dag czarnych oliwek,
  • 10 dag posiekanej rukoli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 20 dag kiełbasy chorizo,
  • 2 łyżki masła,
  • 5 łyżek tartego sera długodojrzewającego,
  • 2 opakowania sera mozzarella pokrojonego w kostkę (sera musi być dużo),
  • 1 łyżka oregano,
  • 1 papryczka chili.

Ciasto: w wodzie rozpuścić drożdże z miodem. Sól zalać łyżką wody i odstawić na 5 minut. Po około 15 minutach, gdy drożdże wyraźnie zaczną pracować wlać do mąki, dodać wodę z solą oraz oliwę.

Zagnieść ciasto i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 minut.

Farsz: paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć razem z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Dodać oregano, oliwki, pokrojoną papryczkę chili. Po chwili dodać pokrojoną rukolę. Na oddzielnej patelni podsmażyć kiełbasę, dodać do farszu. Przestudzić, dodać tarty ser i pokrojoną w kostkę mozzarellę.

Ciasto podzielić na kilka części. Uformować cienkie placki, nałożyć farsz, zlepić brzegi, jak w pierogu. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, można posmarować jajkiem i posypać według uznania np. oregano, bazylią, pieprzem, solą morską lub granulowanym czosnkiem

Smacznego!

 

Copyright © 2019 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia