Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Owocowe szaszłyki

Owocowe szaszłyki

Składniki: mały arbuz bezpestkowy owoce lata: maliny, truskawki, jeżyny, borówki (najlepiej duże)...

Kurczak z jabłkami

Kurczak z jabłkami

Skład: 50 dag piersi z kurczaka, syrop klonowy lub miód, 1 łyżka octu...

Zapiekane naleśniki z warzywami

Zapiekane naleśniki z warzywami

Ciasto naleśnikowe: 3 jajka 200 g mąki 350 ml mleka sól 2 łyżki oleju rzepakowego

Konfitura morelowa z cydrem

Konfitura morelowa z cydrem

 Składniki: 0,5 kg moreli 25 g cukru żelującego sok z 1/2 cytryny 100 ml...

Zupa kokosowa ze szpinakiem i patatami

Zupa kokosowa ze szpinakiem i patatami

Składniki: 500g patatów 30 g masła 1 cebula posiekana 2 ząbki czosnku, zmiażdżone łyżeczka startego...

Sałatka z melonem

Sałatka z melonem

Składniki: 2 garście rukoli 1 melon miodowy 10 dag zielonych winogron 1 krążek sera...

Ciasto:

  • 40 dag mąki,
  • 3 dag drożdży,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 3/4 szklanki wody,
  • płaska łyżka soli morskiej,
  • 1 łyżeczka miodu.

Farsz:

  • pół papryki żółtej i pół czerwonej,
  • ½ drobno posiekanej cebuli czerwonej,
  • 20 dag czarnych oliwek,
  • 10 dag posiekanej rukoli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 20 dag kiełbasy chorizo,
  • 2 łyżki masła,
  • 5 łyżek tartego sera długodojrzewającego,
  • 2 opakowania sera mozzarella pokrojonego w kostkę (sera musi być dużo),
  • 1 łyżka oregano,
  • 1 papryczka chili.

Ciasto: w wodzie rozpuścić drożdże z miodem. Sól zalać łyżką wody i odstawić na 5 minut. Po około 15 minutach, gdy drożdże wyraźnie zaczną pracować wlać do mąki, dodać wodę z solą oraz oliwę.

Zagnieść ciasto i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 minut.

Farsz: paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć razem z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Dodać oregano, oliwki, pokrojoną papryczkę chili. Po chwili dodać pokrojoną rukolę. Na oddzielnej patelni podsmażyć kiełbasę, dodać do farszu. Przestudzić, dodać tarty ser i pokrojoną w kostkę mozzarellę.

Ciasto podzielić na kilka części. Uformować cienkie placki, nałożyć farsz, zlepić brzegi, jak w pierogu. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, można posmarować jajkiem i posypać według uznania np. oregano, bazylią, pieprzem, solą morską lub granulowanym czosnkiem

Smacznego!

 

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia