Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Marchewkowe ślimaczki

Marchewkowe ślimaczki

Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 2 duże marchewki 2 kabanosy 1 cebula sól, pieprz i czerwona...

Jajka zapiekane ze szpinakiem

Jajka zapiekane ze szpinakiem

Składniki: 6 jaj ugotowanych na twardo 100g szpinaku 100g tartego sera (może być...

Paprykowe calzone

Paprykowe calzone

Ciasto: 40 dag mąki, 3 dag drożdży, 4 łyżki oliwy, 3/4 szklanki wody, płaska łyżka...

Lasagne  ze szpinakiem

Lasagne ze szpinakiem

Składniki: 250 g świeżego szpinaku 170 g płatków lasagne sól i czarny pieprzu 50...

Makaron z zielonym groszkiem i pleśniowym serem

Makaron z zielonym groszkiem i pleśniowy…

Składniki: 300 g makaronu penne, 250 g zielonego groszku, 4 plastry wędzonego boczku, 2...

Owoce zapiekane w cieście naleśnikowym

Owoce zapiekane w cieście naleśnikowym

Składniki: 0,5 kg jabłek, 4 banany, sok z cytryny 2 jajka, 250 ml śmietany,

Ciasto:

  • 40 dag mąki,
  • 3 dag drożdży,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 3/4 szklanki wody,
  • płaska łyżka soli morskiej,
  • 1 łyżeczka miodu.

Farsz:

  • pół papryki żółtej i pół czerwonej,
  • ½ drobno posiekanej cebuli czerwonej,
  • 20 dag czarnych oliwek,
  • 10 dag posiekanej rukoli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 20 dag kiełbasy chorizo,
  • 2 łyżki masła,
  • 5 łyżek tartego sera długodojrzewającego,
  • 2 opakowania sera mozzarella pokrojonego w kostkę (sera musi być dużo),
  • 1 łyżka oregano,
  • 1 papryczka chili.

Ciasto: w wodzie rozpuścić drożdże z miodem. Sól zalać łyżką wody i odstawić na 5 minut. Po około 15 minutach, gdy drożdże wyraźnie zaczną pracować wlać do mąki, dodać wodę z solą oraz oliwę.

Zagnieść ciasto i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 minut.

Farsz: paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć razem z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Dodać oregano, oliwki, pokrojoną papryczkę chili. Po chwili dodać pokrojoną rukolę. Na oddzielnej patelni podsmażyć kiełbasę, dodać do farszu. Przestudzić, dodać tarty ser i pokrojoną w kostkę mozzarellę.

Ciasto podzielić na kilka części. Uformować cienkie placki, nałożyć farsz, zlepić brzegi, jak w pierogu. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, można posmarować jajkiem i posypać według uznania np. oregano, bazylią, pieprzem, solą morską lub granulowanym czosnkiem

Smacznego!

 

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia