Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Zupa kokosowa ze szpinakiem i patatami

Zupa kokosowa ze szpinakiem i patatami

Składniki: 500g patatów 30 g masła 1 cebula posiekana 2 ząbki czosnku, zmiażdżone łyżeczka startego...

Pieczone warzywa z serem kozim

Pieczone warzywa z serem kozim

Składniki: 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 1 cukinia, 1 bakłażan, 1 fenkuł,

Kołacze ze śliwkami

Kołacze ze śliwkami

Skład ciasto: 2 dag drożdży, 5 łyżek cukru, 30 dag mąki, 110 ml ciepłego...

Ciasto cynamonowo-korzenne

Ciasto cynamonowo-korzenne

Składniki: 2 szklanki startej cukinii, 1 1/2 szklanki cukru, 2 jajka L (mniejsze...

Grillowane krewetki tygrysie z białą rzodkwią

Grillowane krewetki tygrysie z białą rzo…

Składniki: 300 g białej rzodkwi 12 krewetek tygrysich 5 łyżki sosu sojowego 4 łyżki...

Sorbet brzoskwiniowy

Sorbet brzoskwiniowy

 Składniki: 400 g brzoskwiń 100 g cukru 100 ml wody sok z 1 cytryny

Ciasto:

  • 40 dag mąki,
  • 3 dag drożdży,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 3/4 szklanki wody,
  • płaska łyżka soli morskiej,
  • 1 łyżeczka miodu.

Farsz:

  • pół papryki żółtej i pół czerwonej,
  • ½ drobno posiekanej cebuli czerwonej,
  • 20 dag czarnych oliwek,
  • 10 dag posiekanej rukoli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 20 dag kiełbasy chorizo,
  • 2 łyżki masła,
  • 5 łyżek tartego sera długodojrzewającego,
  • 2 opakowania sera mozzarella pokrojonego w kostkę (sera musi być dużo),
  • 1 łyżka oregano,
  • 1 papryczka chili.

Ciasto: w wodzie rozpuścić drożdże z miodem. Sól zalać łyżką wody i odstawić na 5 minut. Po około 15 minutach, gdy drożdże wyraźnie zaczną pracować wlać do mąki, dodać wodę z solą oraz oliwę.

Zagnieść ciasto i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 minut.

Farsz: paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć razem z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Dodać oregano, oliwki, pokrojoną papryczkę chili. Po chwili dodać pokrojoną rukolę. Na oddzielnej patelni podsmażyć kiełbasę, dodać do farszu. Przestudzić, dodać tarty ser i pokrojoną w kostkę mozzarellę.

Ciasto podzielić na kilka części. Uformować cienkie placki, nałożyć farsz, zlepić brzegi, jak w pierogu. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, można posmarować jajkiem i posypać według uznania np. oregano, bazylią, pieprzem, solą morską lub granulowanym czosnkiem

Smacznego!

 

Copyright © 2019 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia