Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Marynowana dynia

Marynowana dynia

Składniki: 1 kg dyni, 250 g cukru, 200 ml octu, kawałek cynamonu, 6 goździków.

Guacamole

Guacamole

Składniki: 1 avocado, 1 pomidor, ½ cebuli, ½ papryczki chili, kilka kropel sosu Tabasco,

Selerowy krem

Selerowy krem

Składniki: 1 seler, oliwa, 1 litr wody ser pleśniowy, kostka rosołowa,

Marynowane rzodkiewki

Marynowane rzodkiewki

Składniki: 3 pęczki rzodkiewek 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka gorczycy 4 ziarenek ziela angielskiego 2...

Krem paprykowy z curry

Krem paprykowy z curry

Składniki: 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 duża papryka czerwona 1 papryczka chilli 1...

Warzywne szaszłyki

Warzywne szaszłyki

Składniki: 3 kolorowe papryki 1 cebula 1 cukinia 10 pieczarek 10 pomidorków koktajlowych

Składniki:

  • 1 kg żeberek,
  • 1 słoik gruszek w zalewie słodko-kwaśnej (przepis poniżej),
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz,
  • keczup,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 250 ml wody,
  • 100 ml octu,
  • 100 g cukru,
  • 6 goździków.

Żeberka natrzeć solą i pieprzem, posmarować keczupem, włożyć na 1 godzinę do lodówki. W garnku rozgrzać mocno 3 łyżki oliwy i obsmażyć mocno żeberka ze wszystkich stron. Gruszki odcedzić z zalewy, zalewę wlać do mięsa (jeżeli nie posiadamy słoika gruszek w zalewie słodko-kwaśnej, możemy wykonać go samodzielnie, w krótkim czasie. Zagotowujemy 250 ml wody, 100 ml octu i 100 g cukru z dodatkiem goździków. Następnie gorącą zalewę wlewamy do litrowego słoika wypełnionego obranymi, pokrojonymi w ćwiartki gruszkami. Zakręcamy, odczekujemy 1 godzinę. Po upływie wyznaczonego czasu, gruszki możemy użyć do przepisu. Oczywiście lepsze będą gruszki które przechowaliśmy kilka dni w zalewie).

Na mięso w zalewie tarkujemy odrobinę gruszek, następnie dusimy pod przykryciem 90 minut. Pod koniec duszenia (20 minut przed końcem) dodajemy pozostałe gruszki. Pozostały sos zagęścić rozprowadzoną w wodzie mąką ziemniaczaną.

Smacznego!

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia