Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Owocowe szaszłyki

Owocowe szaszłyki

Składniki: mały arbuz bezpestkowy owoce lata: maliny, truskawki, jeżyny, borówki (najlepiej duże)...

Ratatouille

Ratatouille

Składniki: 1 duży bakłażan, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 4 cukinie, 800 g pomidorów,

Roladki z czereśniowym sosem

Roladki z czereśniowym sosem

Składniki: 1 polędwiczka 1/2 kg czereśni 1 łyżka cukru 1 łyżka octu balsamicznego szczypta cynamonu

Aioli

Aioli

Składniki: 4 duże ząbki czosnku, 2 żółtka, 250 ml oliwy, 1 łyżka soku z...

Karp w cieście

Karp w cieście

Składniki: 1 karp 75g włoskich orzechów ½ selera 1 cebula, pęczek natki z pietruszki

Kołacze ze śliwkami

Kołacze ze śliwkami

Skład ciasto: 2 dag drożdży, 5 łyżek cukru, 30 dag mąki, 110 ml ciepłego...

Składniki ciasto:

  • 700 g ugotowanych ziemniaków,
  • 350 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki posiekanych listków bazylii,
  • 2 łyżki startego parmezanu,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli.

Składniki na sos:

  • 200 ml kremówki,
  • 2 łyżki startego żółtego sera,
  • sól i pieprz.

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub rozgnieść tłuczkiem. Posiekać bazylię, dodać parmezan.

Do ziemniaków dodać mąkę, jajka, ser z bazylią oraz sól, zagnieć ciasto. Podsypywać mąkę w razie potrzeby, aby ciasto się nie kleiło.

Po wyrobieniu ciasta formować z kawałków cienkie wałki, pokroić je na kawałki ok. 2 cm, nadać kształt małych bochenków i układaj na podsypaną mąką deskę. Nożem zrobić nacięcia w poprzek klusek. Wrzucić na lekko osolony wrzątek, gotować jeszcze chwilę po wypłynięciu.

W rondelku podgrzać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem, gdy zacznie się gotować wrzucić ser (sos będzie posiadał aromat sera którego użyjemy, możemy eksperymentować w zależności od upodobań). Zmniejszyć ogień, mieszać trzepaczką aż powstanie jednolita kremowa konsystencja. Polać bezpośrednio na gnocchi.

Smacznego!

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia