Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Szparagi w cieście francuskim

Szparagi w cieście francuskim

Składniki: paczka ciasta francuskiego pęczek białych szparagów (8 szt.) opakowanie szynki szwarcwaldzkiej...

Lody jagodowe

Lody jagodowe

Składniki: 3 żółtka jaj, 80 g cukru, 200 ml śmietanki 30% 200 g...

Gołąbki z sosem ze świeżych pomidorów i wędzoną papryką

Gołąbki z sosem ze świeżych pomidorów i …

 Gołąbki: 500g mięsa mielonego z szynki, 100g ryżu, 1/2 główki kapusty, 60g bułki tartej, 1...

Kurczak z jabłkami

Kurczak z jabłkami

Skład: 50 dag piersi z kurczaka, syrop klonowy lub miód, 1 łyżka octu...

Ciasto cynamonowo-korzenne

Ciasto cynamonowo-korzenne

Składniki: 2 szklanki startej cukinii, 1 1/2 szklanki cukru, 2 jajka L (mniejsze...

Letnia sałatka

Letnia sałatka

Składniki: opakowanie dowolnych kiełków świeży ogórek 10 dag pomidorków koktajlowych cykoria pęczek...

Składniki ciasto:

  • 700 g ugotowanych ziemniaków,
  • 350 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki posiekanych listków bazylii,
  • 2 łyżki startego parmezanu,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli.

Składniki na sos:

  • 200 ml kremówki,
  • 2 łyżki startego żółtego sera,
  • sól i pieprz.

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub rozgnieść tłuczkiem. Posiekać bazylię, dodać parmezan.

Do ziemniaków dodać mąkę, jajka, ser z bazylią oraz sól, zagnieć ciasto. Podsypywać mąkę w razie potrzeby, aby ciasto się nie kleiło.

Po wyrobieniu ciasta formować z kawałków cienkie wałki, pokroić je na kawałki ok. 2 cm, nadać kształt małych bochenków i układaj na podsypaną mąką deskę. Nożem zrobić nacięcia w poprzek klusek. Wrzucić na lekko osolony wrzątek, gotować jeszcze chwilę po wypłynięciu.

W rondelku podgrzać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem, gdy zacznie się gotować wrzucić ser (sos będzie posiadał aromat sera którego użyjemy, możemy eksperymentować w zależności od upodobań). Zmniejszyć ogień, mieszać trzepaczką aż powstanie jednolita kremowa konsystencja. Polać bezpośrednio na gnocchi.

Smacznego!

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia