Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Składniki: 1 kg wydrylowanej i obranej dyni, 1 puszka mleka kokosowego, ½ szklanki...

Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy

Składniki: 200 g łuskanej czerwonej soczewicy 2 cebule 4 łyżki oliwy 4 pomidory...

Makaron z kurkami i pomidorami

Makaron z kurkami i pomidorami

Składniki: 200g makaronu wstęgi 4 pomidory malinowe 200g kurek 2 ząbki czosnku 1 cebula

Deser z truskawek i melona

Deser z truskawek i melona

Składniki: 300 g truskawek, 1/2 melona miodowego, pęczek mięty, 2 łyżki cukru brązowego, 1/2 cytryny,

Muffiny z warzywami i szynką parmeńską

Muffiny z warzywami i szynką parmeńską

Składniki: 200g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1...

Torcik limonkowo-malinowy

Torcik limonkowo-malinowy

Beza: 5 białek 250g cukru pudru szczypta soli

Składniki:

  • 4 jajka
  • 8 zielonych szparagów
  • łyżka octu
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli,
  • grubo mielony pieprz
  • odrobina soli morskiej
  • oliwa
  • ząbek czosnku
  • 4 grzanki

Szparagi myjemy, odcinamy lub odłamujemy zdrewniałe końce ( szparag chwytamy w połowie oraz za zdrewniałą końcówkę, wyginamy – powinien pęknąć w miejscu połączenia zdrewniałej części i miękkiej jadalnej). Zielonych szparagów (w odróżnieniu od szparagów białych) nie trzeba obierać. W garnku do szparagów zagotowujemy wodę z łyżeczką soli i cukru. Wkładamy szparagi tak ażeby główki wystawały ponad wodą i gotujemy 5 minut.

Rozgrzewamy oliwę na patelni, siekamy ząbek czosnku i podgrzewamy chwilę na rozgrzanej oliwie. Kładziemy na rozgrzana oliwę z czosnkiem przygotowane pieczywo i chwilę podgrzewamy do zarumienienia.

Ugotowane szparagi przekrawamy wzdłuż na pół i układamy na przygotowanym pieczywie. Przygotowujemy jajka w koszulce. Do 1 litra wody wlać 2 łyżki octu, doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień. Łyżką robimy w wodzie wir, jajko wbijamy do małej miseczki i ostrożnie wlewamy do wody. Gotujemy 3 minuty. Wyjmujemy jajko łyżką cedzakową i układamy je na szparagach. Posypujemy kilkoma ziarnami soli morskiej i grubo zmielonym czarnym pieprzem.

Smacznego!

 
Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia