Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Zapiekane jabłka w sosie waniliowym

Zapiekane jabłka w sosie waniliowym

Składniki: 4 duże jabłka szklanka mleka 2 łyżki cukru żółtko łyżka mąki ziemniaczanej

Sałatka nicejska

Sałatka nicejska

Składniki: 1 puszka tuńczyka w kawałkach 120 g zwykłej zielonej fasolki 1 mała...

Deser gruszkowy z jogurtem

Deser gruszkowy z jogurtem

Składniki: 4 gruszki 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1/4 łyżeczki cynamonu 1 mały jogurt...

Sushi z marynowaną białą rzodkwią

Sushi z marynowaną białą rzodkwią

Składniki: 100 g ryżu sushi, 3 listków sushi nori (prasowane algi morskie), marynowana...

Makaron ze szparagami

Makaron ze szparagami

Składniki: 200 g makaronu pełnoziarnistego 1 cukinia ząbek czosnku 1 pęczek białych szparagów (ok...

Orientalna zupa warzywna

Orientalna zupa warzywna

Składniki: 1 marchewka 1 por 1/4 bulwy selera 10 suszonych grzybów Mung 1,5 l bulionu...

Składniki:

  • 4 jajka
  • 8 zielonych szparagów
  • łyżka octu
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli,
  • grubo mielony pieprz
  • odrobina soli morskiej
  • oliwa
  • ząbek czosnku
  • 4 grzanki

Szparagi myjemy, odcinamy lub odłamujemy zdrewniałe końce ( szparag chwytamy w połowie oraz za zdrewniałą końcówkę, wyginamy – powinien pęknąć w miejscu połączenia zdrewniałej części i miękkiej jadalnej). Zielonych szparagów (w odróżnieniu od szparagów białych) nie trzeba obierać. W garnku do szparagów zagotowujemy wodę z łyżeczką soli i cukru. Wkładamy szparagi tak ażeby główki wystawały ponad wodą i gotujemy 5 minut.

Rozgrzewamy oliwę na patelni, siekamy ząbek czosnku i podgrzewamy chwilę na rozgrzanej oliwie. Kładziemy na rozgrzana oliwę z czosnkiem przygotowane pieczywo i chwilę podgrzewamy do zarumienienia.

Ugotowane szparagi przekrawamy wzdłuż na pół i układamy na przygotowanym pieczywie. Przygotowujemy jajka w koszulce. Do 1 litra wody wlać 2 łyżki octu, doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień. Łyżką robimy w wodzie wir, jajko wbijamy do małej miseczki i ostrożnie wlewamy do wody. Gotujemy 3 minuty. Wyjmujemy jajko łyżką cedzakową i układamy je na szparagach. Posypujemy kilkoma ziarnami soli morskiej i grubo zmielonym czarnym pieprzem.

Smacznego!

 
Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia