Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Sałatka z kalafiora

Sałatka z kalafiora

Składniki: 1 mały kalafior 30 g rodzynek 20 g płatków migdałowych 2 łyżeczki...

Wielkanocne warzywne babeczki

Wielkanocne warzywne babeczki

Składniki: 8 jajek przepiórczych, mała puszka kukurydzy, mała puszka groszku, 1 marchewka, natka pietruszki,

Zupa z sałaty

Zupa z sałaty

Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa, kość ze schabu, pęczek włoszczyzny, 1 cebula, 1 główka sałaty masłowej,

Pieczarki zapiekane z czosnkiem

Pieczarki zapiekane z czosnkiem

Składniki: 16 dużych pieczarek 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżka masła 2 łyżki...

Tarta z bezą, agrestem i nektaryną

Tarta z bezą, agrestem i nektaryną

Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 100g masła 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 2...

Carpaccio z rzodkiewki i dipem z anchois

Carpaccio z rzodkiewki i dipem z anchois

Dip z anchois: 200 g jogurtu greckiego 3 łyżki majonezu 50 g anchois 3...

Składniki:

  • 4 jajka
  • 8 zielonych szparagów
  • łyżka octu
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli,
  • grubo mielony pieprz
  • odrobina soli morskiej
  • oliwa
  • ząbek czosnku
  • 4 grzanki

Szparagi myjemy, odcinamy lub odłamujemy zdrewniałe końce ( szparag chwytamy w połowie oraz za zdrewniałą końcówkę, wyginamy – powinien pęknąć w miejscu połączenia zdrewniałej części i miękkiej jadalnej). Zielonych szparagów (w odróżnieniu od szparagów białych) nie trzeba obierać. W garnku do szparagów zagotowujemy wodę z łyżeczką soli i cukru. Wkładamy szparagi tak ażeby główki wystawały ponad wodą i gotujemy 5 minut.

Rozgrzewamy oliwę na patelni, siekamy ząbek czosnku i podgrzewamy chwilę na rozgrzanej oliwie. Kładziemy na rozgrzana oliwę z czosnkiem przygotowane pieczywo i chwilę podgrzewamy do zarumienienia.

Ugotowane szparagi przekrawamy wzdłuż na pół i układamy na przygotowanym pieczywie. Przygotowujemy jajka w koszulce. Do 1 litra wody wlać 2 łyżki octu, doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień. Łyżką robimy w wodzie wir, jajko wbijamy do małej miseczki i ostrożnie wlewamy do wody. Gotujemy 3 minuty. Wyjmujemy jajko łyżką cedzakową i układamy je na szparagach. Posypujemy kilkoma ziarnami soli morskiej i grubo zmielonym czarnym pieprzem.

Smacznego!

 
Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia