Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Tartaletki z czerwoną cebulą

Tartaletki z czerwoną cebulą

Składniki: 1 paczka mrożonego ciasta francuskiego łyżka oliwy 200g czerwonej cebuli, drobno posiekanej 1...

Ciasto jogurtowe z morelami

Ciasto jogurtowe z morelami

Składniki: 1 jogurt naturalny 150 g (umyty kubeczek po jogurcie użyć...

Młoda kapusta z pomidorami

Młoda kapusta z pomidorami

Składniki: główka młodej kapusty, 1 cebula, 2 pomidory, pęczek koperku, 1/2 szklanki bulionu warzywnego,

Carpaccio z rzodkiewki i dipem z anchois

Carpaccio z rzodkiewki i dipem z anchois

Dip z anchois: 200 g jogurtu greckiego 3 łyżki majonezu 50 g anchois 3...

Duże pieczarki nadziewane papryką

Duże pieczarki nadziewane papryką

Składniki: 4 duże pieczarki 1 cebula 2 ząbki czosnki 1 papryka zielona 1 papryka czerwona

Serowy deser z truskawkami

Serowy deser z truskawkami

Masa serowa: serek mascarpone 250g jogurt grecki 400 ml 2 żółtka 2 łyżki cukru...

Składniki:

  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 30 dkg truskawek średniej wielkości
  • 10 dkg masła
  • 2 łyżeczki bułki tartej

Truskawki umyć, obrać szypułki. Pozostawić na sicie do osączenia.

Obrane i ugotowane dzień wcześniej ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodać jajko, sól, i mąkę. Wyrobić ciasto. Ciasto wałkować na cienki placek (około 0,5 cm). Wyciąć szklanką kółka. Na każdy placek wkładamy jedna truskawkę, sklejamy mąką i formujemy okrągłe kulki.

Do garnka z wrzącą i osoloną wodą wrzucamy przygotowane knedle. Czekamy, aż wypłyną na powierzchnię, a następnie gotujemy jeszcze 2-3 minuty.

Przed podaniem polewamy roztopionym masłem z odrobiną bułki tartej.

Smacznego!

 
Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia