Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Chutney z agrestu

Chutney z agrestu

Składniki: 500 g agrestu 2 cebule dymki 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili 15...

Papryki nadziewane mięsem i fetą

Papryki nadziewane mięsem i fetą

Składniki: 5-6 papryk 2 posiekane ząbki czosnku 1 cebula 500 g mięsa mielonego wieprzowego...

Tarta z bezą, agrestem i nektaryną

Tarta z bezą, agrestem i nektaryną

Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 100g masła 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 2...

Wielkanocne gniazdka

Wielkanocne gniazdka

Składniki: 4 duże cebule 100g wędzonego boczku 150g boczniaków 3 łyżki oleju sól i pieprz, szczypta...

Kalafior zapiekany w sosie pomidorowym

Kalafior zapiekany w sosie pomidorowym

Składniki: 1 kalafior, 500 g sosu pomidorowego w kartoniku, 100 g parmezanu, 100 g...

Chłodnik jagodowy z miętą

Chłodnik jagodowy z miętą

Składniki: 0,5 kg jagód 2 garście świeżej mięty 1/2 cytryny 2 łyżki cukru 150 ml...

Składniki:

  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 30 dkg truskawek średniej wielkości
  • 10 dkg masła
  • 2 łyżeczki bułki tartej

Truskawki umyć, obrać szypułki. Pozostawić na sicie do osączenia.

Obrane i ugotowane dzień wcześniej ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodać jajko, sól, i mąkę. Wyrobić ciasto. Ciasto wałkować na cienki placek (około 0,5 cm). Wyciąć szklanką kółka. Na każdy placek wkładamy jedna truskawkę, sklejamy mąką i formujemy okrągłe kulki.

Do garnka z wrzącą i osoloną wodą wrzucamy przygotowane knedle. Czekamy, aż wypłyną na powierzchnię, a następnie gotujemy jeszcze 2-3 minuty.

Przed podaniem polewamy roztopionym masłem z odrobiną bułki tartej.

Smacznego!

 
Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia