Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Zielony kalafior z sosem serowym

Zielony kalafior z sosem serowym

Składniki: 1 zielony kalafior 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 1 i 1/2 szklanki...

Wiosenna sałatka z jajkami

Wiosenna sałatka z jajkami

Składniki: 2 jajka, kilka liści sałaty lodowej, 1/2 paczki roszpunki, kilka rzodkiewek, pół ogórka szklarniowego,

Jabłka w kokilkach

Jabłka w kokilkach

Składniki:  1 kg mieszanych owoców (jabłka, śliwki),  1 i 1/4 szklanki mąki...

Roladki z bakłażanów

Roladki z bakłażanów

Składniki: 2 bakłażany, 20 dag serka typu philadelfia, kilka plastrów szynki parmeńskiej 1 ząbek...

Młode ziemniaki w koszulkach z sosem cytrynowym z melisą

Młode ziemniaki w koszulkach z sosem cyt…

Składniki: 8 młodych ziemniaków 8 plasterków wędzonego boczki 3 łyżki oliwy z oliwek mielona...

Maccheroni z pesto bazyliowo-pietruszkowym

Maccheroni z pesto bazyliowo-pietruszkow…

Skład: 500 g makaronu maccheroni, ½ pęczka pietruszki, ½ pęczka bazylii, 10 g tartego...

Składniki:

  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 30 dkg truskawek średniej wielkości
  • 10 dkg masła
  • 2 łyżeczki bułki tartej

Truskawki umyć, obrać szypułki. Pozostawić na sicie do osączenia.

Obrane i ugotowane dzień wcześniej ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodać jajko, sól, i mąkę. Wyrobić ciasto. Ciasto wałkować na cienki placek (około 0,5 cm). Wyciąć szklanką kółka. Na każdy placek wkładamy jedna truskawkę, sklejamy mąką i formujemy okrągłe kulki.

Do garnka z wrzącą i osoloną wodą wrzucamy przygotowane knedle. Czekamy, aż wypłyną na powierzchnię, a następnie gotujemy jeszcze 2-3 minuty.

Przed podaniem polewamy roztopionym masłem z odrobiną bułki tartej.

Smacznego!

 
Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia