Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Deser gruszkowy z jogurtem

Deser gruszkowy z jogurtem

Składniki: 4 gruszki 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1/4 łyżeczki cynamonu 1 mały jogurt...

Jajka na zielono

Jajka na zielono

Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo, miękkie awokado, garść młodych liści szpinaku, łyżka śmietany...

Surówka z białej rzodkwi

Surówka z białej rzodkwi

Składniki: 1 średnia biała rzodkiew 1 marchew 2 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki...

Sałatka z młodymi buraczkami i gruszką

Sałatka z młodymi buraczkami i gruszką

Składniki: 150 g sałaty mieszanej (roszponka, sałata strzępiasta, endywia), 150 g gotowanych...

Orientalna zupa warzywna

Orientalna zupa warzywna

Składniki: 1 marchewka 1 por 1/4 bulwy selera 10 suszonych grzybów Mung 1,5 l bulionu...

Konfitura z cebuli

Konfitura z cebuli

Składniki: 200 g cebuli czerwonej lub białej, 150 ml czerwonego wina, 50 g...

Składniki:

  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 30 dkg truskawek średniej wielkości
  • 10 dkg masła
  • 2 łyżeczki bułki tartej

Truskawki umyć, obrać szypułki. Pozostawić na sicie do osączenia.

Obrane i ugotowane dzień wcześniej ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodać jajko, sól, i mąkę. Wyrobić ciasto. Ciasto wałkować na cienki placek (około 0,5 cm). Wyciąć szklanką kółka. Na każdy placek wkładamy jedna truskawkę, sklejamy mąką i formujemy okrągłe kulki.

Do garnka z wrzącą i osoloną wodą wrzucamy przygotowane knedle. Czekamy, aż wypłyną na powierzchnię, a następnie gotujemy jeszcze 2-3 minuty.

Przed podaniem polewamy roztopionym masłem z odrobiną bułki tartej.

Smacznego!

 
Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia