Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Marynowana dynia

Marynowana dynia

Składniki: 1 kg dyni, 250 g cukru, 200 ml octu, kawałek cynamonu, 6 goździków.

Deser brzoskwiniowy z kolorowym pieprzem i serkiem mascarpone

Deser brzoskwiniowy z kolorowym pieprzem…

Składniki: 4 brzoskwinie 1 limonka 500 ml owocowego białego wytrawnego wina 1 łyżka kolorowego...

Letnia sałatka

Letnia sałatka

Składniki: opakowanie dowolnych kiełków świeży ogórek 10 dag pomidorków koktajlowych cykoria pęczek...

Zupa chrzanowa na Wielkanoc

Zupa chrzanowa na Wielkanoc

Składniki: 500 g białej kiełbasy włoszczyzna 1 cebula 1 korzeń chrzanu – 150 g...

Carpaccio z truskawek na szpinaku z bazylią

Carpaccio z truskawek na szpinaku z bazy…

Składniki: 500 g truskawek 200 g szpinaku garść liści bazylii, ocet balsamiczny grubo mielony pieprz

Sernik na zimno z gruszkami

Sernik na zimno z gruszkami

 Składniki: 250g herbatników digestive 100 g masła 2 łyżki żelatyny w proszku 300 ml...

Składniki:

  • 250 g świeżego szpinaku
  • 170 g płatków lasagne
  • sól i czarny pieprzu
  • 50 g masła, stopionego,
  • 40 g twardego sera dojrzewającego np. ser cheddar
  • 40 g parmezanu świeżo startego
  • 250 g sera ricotta
  • 150 g chudej śmietanki
  • świeżo zmielona gałka muszkatołowa.

Rozgrzać piekarnik do 200 C. Szpinak opłukać, włożyć do rondla. Przykryć i gotować 5 minut, aż liście się skurczą i zwiędną. Odcedzić przelewając zimną wodą i drobno posiekać. Płatki lasagne ugotować al dente w dużej ilości osolonej wrzącej wody. Odcedzić i osuszyć ściereczką. Dno żaroodpornego naczynia posmarować masłem. W misce połączyć szpinak, twardy ser, parmezan, ricottę, śmietankę, gałkę muszkatołową , sól i pieprz. Na dno naczynia rozłożyć osuszone płaty lasagne i rozprowadzić po nich 3 łyżki mieszanki ze szpinakiem. Podobnie ułożyć pozostałe płaty (warstw nie powinno być więcej niż 6). Na wierzchu zostawić warstwę mieszanki ze szpinakiem. Polać pozostałym stopionym masłem i piec 20-30 minut na złoto-brązowy kolor.

Smacznego!

 

 

Copyright © 2017 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia