Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Indyk GONG BAO

Indyk GONG BAO

Składniki: 400g polędwiczek z piersi indyka 3 ząbki czosnku 3 cm kawałek świeżego...

Selerowy krem

Selerowy krem

Składniki: 1 seler, oliwa, 1 litr wody ser pleśniowy, kostka rosołowa,

Zielone naleśniki ze szpinakiem i kozim serem

Zielone naleśniki ze szpinakiem i kozim …

Składniki: pęczek bazylii 1 szklanki mleka 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1/2 łyżki proszku...

Wątróbka z brzoskwiniami i pomarańczą

Wątróbka z brzoskwiniami i pomarańczą

Składniki: 500g wątróbki indyczej lub kurzej 2 brzoskwinie 1 pomarańcza sól, pieprz olej do smażenia

Sałatka z ziemniaków

Sałatka z ziemniaków

Składniki: 5 średnich ziemniaków 3 łyżki kaparów w zalewie 15 małych cebulek marynowanych 2...

Surówka z białej rzodkwi

Surówka z białej rzodkwi

Składniki: 1 średnia biała rzodkiew 1 marchew 2 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki...

Składniki:

  • 250 g świeżego szpinaku
  • 170 g płatków lasagne
  • sól i czarny pieprzu
  • 50 g masła, stopionego,
  • 40 g twardego sera dojrzewającego np. ser cheddar
  • 40 g parmezanu świeżo startego
  • 250 g sera ricotta
  • 150 g chudej śmietanki
  • świeżo zmielona gałka muszkatołowa.

Rozgrzać piekarnik do 200 C. Szpinak opłukać, włożyć do rondla. Przykryć i gotować 5 minut, aż liście się skurczą i zwiędną. Odcedzić przelewając zimną wodą i drobno posiekać. Płatki lasagne ugotować al dente w dużej ilości osolonej wrzącej wody. Odcedzić i osuszyć ściereczką. Dno żaroodpornego naczynia posmarować masłem. W misce połączyć szpinak, twardy ser, parmezan, ricottę, śmietankę, gałkę muszkatołową , sól i pieprz. Na dno naczynia rozłożyć osuszone płaty lasagne i rozprowadzić po nich 3 łyżki mieszanki ze szpinakiem. Podobnie ułożyć pozostałe płaty (warstw nie powinno być więcej niż 6). Na wierzchu zostawić warstwę mieszanki ze szpinakiem. Polać pozostałym stopionym masłem i piec 20-30 minut na złoto-brązowy kolor.

Smacznego!

 

 

Copyright © 2017 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia