Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Dżem z pomidorów i chili

Dżem z pomidorów i chili

Składniki: 1/2 kg pomidorów 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 2...

Aioli

Aioli

Składniki: 4 duże ząbki czosnku, 2 żółtka, 250 ml oliwy, 1 łyżka soku z...

Ciasto cynamonowo-korzenne

Ciasto cynamonowo-korzenne

Składniki: 2 szklanki startej cukinii, 1 1/2 szklanki cukru, 2 jajka L (mniejsze...

Sałatka z sałaty lodowej, suszonymi morelami i kurczakiem

Sałatka z sałaty lodowej, suszonymi more…

Składniki: 1 główka sałaty lodowej 10 suszonych moreli 10 orzechów włoskich 2 piersi kurczaka...

Śledzik otulony warzywami

Śledzik otulony warzywami

Składniki: 450g filetów śledziowych 2 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 duże buraki...

Wielkanocne gniazdka

Wielkanocne gniazdka

Składniki: 4 duże cebule 100g wędzonego boczku 150g boczniaków 3 łyżki oleju sól i pieprz, szczypta...

Składniki:

  • 3-4 gruszek
  • 150 g cukru
  • 0,75 l czerwonego wina (najlepiej Beaujolais Novueau)
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 5-7 szt. goździków
  • 1-2 obranych pomarańczy
  • laska cynamonu.

Gruszki obieramy ze skórki. Wszystkie składniki zalewy łączymy i doprowadzamy do wrzenia. Gruszki wkładamy do mieszaniny i gotujemy przez 20 minut. Zdejmujemy z ognia. Pozostawiamy do wystygnięcia w roztworze na minimum 3 godziny dla uzyskania właściwego koloru. Pozostały sos redukujemy do połowy objętości i przelewamy przez sitko.

Gruszkę podajemy na zimno polaną gorącym sosem.

Smacznego!

 

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia