Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Zupa marchwiowo-imbirowa

Zupa marchwiowo-imbirowa

Składniki: 70 dag marchwi, 1 cebula, natka pietruszki korzeń imbiru wielkości orzecha włoskiego, ½ puszki...

Orientalne gołąbki

Orientalne gołąbki

Składniki: 1 kapusta włoska, 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka, 250 g...

Creme brulee ze śliwkami

Creme brulee ze śliwkami

Składniki: 400 g śliwek, 400 ml śmietany 30%, 100 ml mleka, cukier waniliowy, 4 żółtka,

Deser gruszkowy z jogurtem

Deser gruszkowy z jogurtem

Składniki: 4 gruszki 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1/4 łyżeczki cynamonu 1 mały jogurt...

Ziemniaki po kanaryjsku

Ziemniaki po kanaryjsku

Składniki: 0,5 kg małych ziemniaków, 2-3 łyżek soli morskiej.

Hiszpańska tortilla z kukurydzą i suszonymi pomidorami

Hiszpańska tortilla z kukurydzą i suszon…

Składniki: 250 g ziemniaków 4 łyżki oliwy 4 łyżki słodkiej kukurydzy 5 suszonych pomidorów 3...

Ciasto:

  • 400 g upieczonych i obranych buraków,
  • 300 ml oleju z pestek winogron lub oleju rzepakowego (musi mieć neutralny zapach),
  • 6 jajek,
  • 300 g mąki,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g kakao,
  • 400 g cukru,
  • cukier waniliowy i sól.

Polewa:

  • 200 g czekolady ( zawartość kakao, jak kto lubi 50-60% mocno czekoladowa polewa),
  • 120 g śmietany kremówki,
  • 1 łyżeczka oleju.

Buraki upiec w foli aluminiowej (świecącą stroną do środka) w piekarniku w temperaturze 140 st. C. przez 1,5 godziny. Pokroić w kostkę, zmiksować blenderem wraz z olejem na gładką masę. Całość wraz z jajkami połączyć mikserem.

W drugim naczyniu połączyć proszek, mąkę, kakao, cukier dodać szczyptę soli oraz cukier waniliowy. Po dokładnym wymieszaniu dodać masę z buraków.

Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm. Piec 90 minut w temperaturze 180 st. C.

Po ostudzeniu przygotować polewę. Czekoladę połamać umieścić w naczyniu i zalać gorącą śmietaną (nie zagotować), wlać olej można dodać kilka kropli zapachu waniliowego. Po kilku minutach, gdy czekolada roztopi się, szybko wymieszać do uzyskania jednolitej lśniącej masy. Polewę rozprowadzić po schłodzonym cieście i pozostawić, aby nie utraciła połysku. Zbyt długie rozprowadzanie może doprowadzić do zmatowienia polewy.

Smacznego!

 

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia