Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Czosnkowy chłodnik

Czosnkowy chłodnik

Składniki: 1 kefir, 2 ogórki, 4 ząbki czosnku, pęczek rzodkiewek, pęczek koperku,

Roladki z czereśniowym sosem

Roladki z czereśniowym sosem

Składniki: 1 polędwiczka 1/2 kg czereśni 1 łyżka cukru 1 łyżka octu balsamicznego szczypta cynamonu

Sushi z marynowaną białą rzodkwią

Sushi z marynowaną białą rzodkwią

Składniki: 100 g ryżu sushi, 3 listków sushi nori (prasowane algi morskie), marynowana...

Ziemniaki mirepoix

Ziemniaki mirepoix

Składniki: 250 g ziemniaków pokrojonych w kostkę, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 100 ml...

Śliwki w occie

Śliwki w occie

Skład: 1 kg śliwek węgierek, 150 g cukru, 200 ml octu, kilka goździków, laska cynamonu,

Zielony kalafior z sosem serowym

Zielony kalafior z sosem serowym

Składniki: 1 zielony kalafior 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 1 i 1/2 szklanki...

Składniki ciasto:

  • 250 g mąki krupczatki (ew. tortowej),
  • 100 g masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki nadzienie:

  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 3 duże gruszki.

Przygotowanie ciasta: masło kroimy w kawałki i z pozostałymi składnikami szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto zawijamy w folię i chowamy na pół godziny do lodówki.

Obieramy gruszki i przekrajamy je na ćwiartki. Z każdej ćwiartki wykrajamy gniazdo nasienne i kroimy ją na plasterki.

Wszystkie składniki nadzienia, bez gruszek, mieszamy na jednolitą masę.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy podsypując mąką. Wykładamy nim natłuszczoną formę do tarty (26 cm). Nakłuwamy widelcem, wykładamy folią aluminiową, wysypujemy grochem i pieczemy przez 15 minut w 190 st. C.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, wychładzamy, wykładamy na niego równomiernie gruszki. Zalewamy je masą nadzienia.

Tartę pieczemy 40 minut w 190 stopniach. Kroimy po ostudzeniu.

Smacznego!

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia