Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Jabłka w kokilkach

Jabłka w kokilkach

Składniki:  1 kg mieszanych owoców (jabłka, śliwki),  1 i 1/4 szklanki mąki...

Śliwki w occie

Śliwki w occie

Skład: 1 kg śliwek węgierek, 150 g cukru, 200 ml octu, kilka goździków, laska cynamonu,

Letnia sałatka

Letnia sałatka

Składniki: opakowanie dowolnych kiełków świeży ogórek 10 dag pomidorków koktajlowych cykoria pęczek...

Gazpacho

Gazpacho

Składniki: 1 kg pomidorów 4 kromki chleba, 1 czerwona cebula, 1 ogórek, 4 ząbki czosnku,

Sałata masłowa z pesto bazyliowym

Sałata masłowa z pesto bazyliowym

Składniki: 1 główka sałaty masłowej, ser biały typu włoskiego, 2 jajka, 1 ogórek szklarniowy.

Buraczki faszerowane

Buraczki faszerowane

Skład: 5 średnich buraków, 20 dag białego sera, 3-4 łyżki śmietany kwaśnej 18%, 2...

Składniki ciasto:

  • 250 g mąki krupczatki (ew. tortowej),
  • 100 g masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki nadzienie:

  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 3 duże gruszki.

Przygotowanie ciasta: masło kroimy w kawałki i z pozostałymi składnikami szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto zawijamy w folię i chowamy na pół godziny do lodówki.

Obieramy gruszki i przekrajamy je na ćwiartki. Z każdej ćwiartki wykrajamy gniazdo nasienne i kroimy ją na plasterki.

Wszystkie składniki nadzienia, bez gruszek, mieszamy na jednolitą masę.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy podsypując mąką. Wykładamy nim natłuszczoną formę do tarty (26 cm). Nakłuwamy widelcem, wykładamy folią aluminiową, wysypujemy grochem i pieczemy przez 15 minut w 190 st. C.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, wychładzamy, wykładamy na niego równomiernie gruszki. Zalewamy je masą nadzienia.

Tartę pieczemy 40 minut w 190 stopniach. Kroimy po ostudzeniu.

Smacznego!

Copyright © 2019 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia