Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Czosnkowy chłodnik

Czosnkowy chłodnik

Składniki: 1 kefir, 2 ogórki, 4 ząbki czosnku, pęczek rzodkiewek, pęczek koperku,

Papryki nadziewane mięsem i fetą

Papryki nadziewane mięsem i fetą

Składniki: 5-6 papryk 2 posiekane ząbki czosnku 1 cebula 500 g mięsa mielonego wieprzowego...

Owoce zapiekane w cieście naleśnikowym

Owoce zapiekane w cieście naleśnikowym

Składniki: 0,5 kg jabłek, 4 banany, sok z cytryny 2 jajka, 250 ml śmietany,

Zupa krem ze szparagów

Zupa krem ze szparagów

Składniki: 2 pęczki białych szparagów 1 szklanka bulionu 1/2 szklanki śmietany 18% do...

Tiramisu z malinami

Tiramisu z malinami

Składniki: 250 g sera mascarpone 3 jajka 50 g cukru 3 łyżki...

Makaron ze szparagami

Makaron ze szparagami

Składniki: 200 g makaronu pełnoziarnistego 1 cukinia ząbek czosnku 1 pęczek białych szparagów (ok...

Składniki:

  • 400 g śliwek,
  • 400 ml śmietany 30%,
  • 100 ml mleka,
  • cukier waniliowy,
  • 4 żółtka,
  • 50 g cukru pudru,
  • brązowy cukier do karmelizowania.

Żółtka i cukier wymieszać delikatnie w misce trzepaczką (bez ubijania !). Do garnka wlać śmietanę i mleko, dodać cukier waniliowy, całość lekko podgrzać do rozpuszczenia cukru. Podgrzany płyn powoli wlać do żółtek i delikatnie wymieszać do rozpuszczenia cukru.

Śliwki pozbawić pestek, pokroić, umieścić w kokilkach. Śliwki zalać przez sito uzyskaną masą. Kokilki włożyć do płaskiego naczynia z gorącą wodą (wody powinno być mniej więcej do połowy kokilek), uważając jednocześnie aby wrzątek nie dostał się do foremek z kremem. Piec 45 minut w nagrzanym do 150 st. C piekarniku, aż wierzch się zetnie. Foremki wyciągnąć z wody ostudzić, włożyć na 3 godziny do lodówki (najlepiej na noc). Po wyznaczonym czasie wyciągnąć kokilki z lodówki, posypać łyżką brązowego cukru i karmelizować przy pomocy palnika (można również karmelizować cukier w piekarniku na najwyższym poziomie). Podawać od razu po przygotowaniu.

Smacznego!

Copyright © 2017 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia