Składniki na ciasto (ok. 20 sztuk):
- 300 g mąki,
- 300 g marchewki,
- 125 ml oleju z pestek winogron,
- 100 g cukru,
- 1 mleczna czekolada,
- 50 g kakao w proszku,
- 3 jajka,
- 50 g pokrojonych orzechów włoskich (ok.5 łyżek),
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody,
- ½ łyżeczki mielonego imbiru,
- ¼ łyżeczki soli.
Składniki polewa:
- 250 g serka mascarpone,
- ½ gorzkiej czekolady,
- 100 g cukru pudru - 1/2 szklanki.
Składniki dekoracja:
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady.
Marchewkę zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Wszystkie składniki sypkie oprócz cukru wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ( Nagrzewamy wodę w dużym garnku, wkładamy do niego mniejszy z czekoladą i rozpuszczamy. Pośrednictwo wody która nagrzewa się maksymalnie do 100 st. C, stanowi pośrednią barierę dla wysokiej temperatury palnika który może przypalić nam czekoladę). Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać olej i dalej ubijać. Dodawać do masy na przemian marchewkę, sypkie produkty i rozpuszczoną czekoladę. Gotowe ciasto przelać do papierowych lub silikonowych foremek na mufinki. Piec w 180 st. C przez 15 minut. Sprawdzić drewnianym patyczkiem czy suchy, jeśli mokry to piec jeszcze 5 minut.
½ gorzkiej czekolady na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej. Serek utrzeć z cukrem pudrem, dodać rozpuszczoną czekoladę.
Pozostałą połówkę czekolady gorzkiej rozpuścić w kąpieli wodnej i wylać cienką warstwą na papier do pieczenia. Rozsmarować i wystudzić w zamrażarce. Po wystudzeniu pokruszyć na ozdobne płatki czekoladowe.
Każdą mufinkę posmarować polewą i obłożyć płatkami czekoladowymi.
Smacznego!