Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Klopsy wołowo-warzywne w sosie orzechowym

Klopsy wołowo-warzywne w sosie orzechowy…

Składniki: 0,5 kg mielonej wołowiny, 2 marchewki, 1 pietruszka, ½ selera, 1 papryka,

Panna cotta

Panna cotta

Ciasto: 500 ml śmietanki 30 % 500 ml mleka 3,2 % 80 g...

Seler naciowy w sosie holenderskim

Seler naciowy w sosie holenderskim

Skład: 1 seler naciowy, 200 ml rosołu, łyżka masła 4 żółtka, 120 g masła,

Wiosenna sałatka z jajkami

Wiosenna sałatka z jajkami

Składniki: 2 jajka, kilka liści sałaty lodowej, 1/2 paczki roszpunki, kilka rzodkiewek, pół ogórka szklarniowego,

Omlet z warzywami

Omlet z warzywami

Składniki: 1/2 cebuli 1/2...

Wątróbka z brzoskwiniami i pomarańczą

Wątróbka z brzoskwiniami i pomarańczą

Składniki: 500g wątróbki indyczej lub kurzej 2 brzoskwinie 1 pomarańcza sól, pieprz olej do smażenia

Składniki na ciasto (ok. 20 sztuk):

  • 300 g mąki,
  • 300 g marchewki,
  • 125 ml oleju z pestek winogron,
  • 100 g cukru,
  • 1 mleczna czekolada,
  • 50 g kakao w proszku,
  • 3 jajka,
  • 50 g pokrojonych orzechów włoskich (ok.5 łyżek),
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki sody,
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru,
  • ¼ łyżeczki soli.

Składniki polewa:

  • 250 g serka mascarpone,
  • ½ gorzkiej czekolady,
  • 100 g cukru pudru - 1/2 szklanki.

Składniki dekoracja:

  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady.

Marchewkę zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Wszystkie składniki sypkie oprócz cukru wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ( Nagrzewamy wodę w dużym garnku, wkładamy do niego mniejszy z czekoladą i rozpuszczamy. Pośrednictwo wody która nagrzewa się maksymalnie do 100 st. C, stanowi pośrednią barierę dla wysokiej temperatury palnika który może przypalić nam czekoladę). Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać olej i dalej ubijać. Dodawać do masy na przemian marchewkę, sypkie produkty i rozpuszczoną czekoladę. Gotowe ciasto przelać do papierowych lub silikonowych foremek na mufinki. Piec w 180 st. C przez 15 minut. Sprawdzić drewnianym patyczkiem czy suchy, jeśli mokry to piec jeszcze 5 minut.

½ gorzkiej czekolady na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej. Serek utrzeć z cukrem pudrem, dodać rozpuszczoną czekoladę.

Pozostałą połówkę czekolady gorzkiej rozpuścić w kąpieli wodnej i wylać cienką warstwą na papier do pieczenia. Rozsmarować i wystudzić w zamrażarce. Po wystudzeniu pokruszyć na ozdobne płatki czekoladowe.

Każdą mufinkę posmarować polewą i obłożyć płatkami czekoladowymi.

Smacznego!

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia