Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Ziemniaki mirepoix

Ziemniaki mirepoix

Składniki: 250 g ziemniaków pokrojonych w kostkę, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 100 ml...

Makaron z zielonym groszkiem i pleśniowym serem

Makaron z zielonym groszkiem i pleśniowy…

Składniki: 300 g makaronu penne, 250 g zielonego groszku, 4 plastry wędzonego boczku, 2...

Orientalna zupa warzywna

Orientalna zupa warzywna

Składniki: 1 marchewka 1 por 1/4 bulwy selera 10 suszonych grzybów Mung 1,5 l bulionu...

Grzanki z jajkami w koszulkach na zielonych szparagach

Grzanki z jajkami w koszulkach na zielon…

Składniki: 4 jajka 8 zielonych szparagów łyżka octu łyżeczka cukru łyżeczka soli,

Wiosenne koszyczki z sałaty

Wiosenne koszyczki z sałaty

Składniki: główka sałaty 100g świeżych kiełków fasoli i soczewicy 150g gotowanej szynki 2 łyżki...

Lasagne  ze szpinakiem

Lasagne ze szpinakiem

Składniki: 250 g świeżego szpinaku 170 g płatków lasagne sól i czarny pieprzu 50...

Skład ciasta:

  • 1 i ½ szklanki maki pszennej,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 2 kopiaste łyżeczki cukru pudru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 2 jaja,
  • ½ szklanki roztopionego masła,
  • 1 i ½ szklanki mleka,
  • szczypta soli.

Skład frużeliny:

  • 250 g śliwek,
  • pół cytryny,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Dodatkowo

  • 250 ml śmietany kremówki,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • świeża mięta.

Śliwki pozbawić pestek, pokroić w drobną kostkę. Zasypać cukrem i skropić sokiem z cytryny, odczekać 2 godziny aż owoce puszczą sok. Włożyć do garnka i zagotować. Po 2 minutach dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody. Gotować 1 minutę. Wystudzić. Dodać żelatynę napęczniałą w 1 łyżce wody, lekko podgrzewać, nie doprowadzając do wrzenia. Wystudzić.

Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy. Wymieszać. Żółtka oddzielić od białek, dodać do mieszaniny. Wlać płynne wychłodzone masło i mleko. Zmiksować mikserem na gładka masę. Białka ubić i wmieszać do uzyskanej masy.

Gofry wypiekać w rozgrzanej gofrownicy (przy mocy 1300 W, ok 6 minut – czas będzie krótszy przy większej mocy gofrownicy). Oczywiście w przypadku braku gofrownicy zakupujemy gotowe gofry i postępujemy zgodnie z instrukcją.

Ubijamy śmietanę z cukrem waniliowym.

Ubitą śmietanę nakładamy na wypieczone gofry, następnie polewamy przygotowaną frużeliną śliwkową. Dekorujemy świeżą miętą.

Smacznego!

 

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia