Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Pstrąg łososiowy z sosem z czarnej porzeczki

Pstrąg łososiowy z sosem z czarnej porze…

Składniki: 4 płaty pstrąga łososiowego ze skórą– każdy około 120g 1/2 cytryny sól...

Kurkowe risotto

Kurkowe risotto

Składniki: 20 dag ryż risitto 40 dag kurek 150 ml białego wytrawnego wina ½...

Letnia sałatka

Letnia sałatka

Składniki: opakowanie dowolnych kiełków świeży ogórek 10 dag pomidorków koktajlowych cykoria pęczek...

Cykoria zapiekana z wielkopolskim serem smażonym i orzechami włoskimi

Cykoria zapiekana z wielkopolskim serem …

Składniki: 4 duże cykorie, 1 opakowanie sera smażonego wielkopolskiego 300 g, garść łuskanych...

Śledzik otulony warzywami

Śledzik otulony warzywami

Składniki: 450g filetów śledziowych 2 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 duże buraki...

Guacamole

Guacamole

Składniki: 1 avocado, 1 pomidor, ½ cebuli, ½ papryczki chili, kilka kropel sosu Tabasco,

Skład ciasta:

  • 1 i ½ szklanki maki pszennej,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 2 kopiaste łyżeczki cukru pudru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 2 jaja,
  • ½ szklanki roztopionego masła,
  • 1 i ½ szklanki mleka,
  • szczypta soli.

Skład frużeliny:

  • 250 g śliwek,
  • pół cytryny,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Dodatkowo

  • 250 ml śmietany kremówki,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • świeża mięta.

Śliwki pozbawić pestek, pokroić w drobną kostkę. Zasypać cukrem i skropić sokiem z cytryny, odczekać 2 godziny aż owoce puszczą sok. Włożyć do garnka i zagotować. Po 2 minutach dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody. Gotować 1 minutę. Wystudzić. Dodać żelatynę napęczniałą w 1 łyżce wody, lekko podgrzewać, nie doprowadzając do wrzenia. Wystudzić.

Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy. Wymieszać. Żółtka oddzielić od białek, dodać do mieszaniny. Wlać płynne wychłodzone masło i mleko. Zmiksować mikserem na gładka masę. Białka ubić i wmieszać do uzyskanej masy.

Gofry wypiekać w rozgrzanej gofrownicy (przy mocy 1300 W, ok 6 minut – czas będzie krótszy przy większej mocy gofrownicy). Oczywiście w przypadku braku gofrownicy zakupujemy gotowe gofry i postępujemy zgodnie z instrukcją.

Ubijamy śmietanę z cukrem waniliowym.

Ubitą śmietanę nakładamy na wypieczone gofry, następnie polewamy przygotowaną frużeliną śliwkową. Dekorujemy świeżą miętą.

Smacznego!

 

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia