Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Bakłażany z mięsem i pomidorami

Bakłażany z mięsem i pomidorami

Skład: 2 bakłażany, 400 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej, 1 papryczka chili, 3...

Gazpacho

Gazpacho

Składniki: 1 kg pomidorów 4 kromki chleba, 1 czerwona cebula, 1 ogórek, 4 ząbki czosnku,

Sorbet brzoskwiniowy

Sorbet brzoskwiniowy

 Składniki: 400 g brzoskwiń 100 g cukru 100 ml wody sok z 1 cytryny

Krem czekoladowy z borówkami

Krem czekoladowy z borówkami

Składniki: 250g czekolady 100g cukru 5 jajek 250 ml śmietanki 12% 250 ml śmietanki 36%

Lekka rolada z jabłkami

Lekka rolada z jabłkami

Ciasto: 5 jajek 15 dag cukru 10 dag mąki 1 łyżka masła do posmarowania...

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

Składniki: 50 dag wołowiny, 30 dag ziemniaków, 2 marchewki, 1/3 selera średniego selera, 1 papryka...

Skład ciasta:

  • 1 i ½ szklanki maki pszennej,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 2 kopiaste łyżeczki cukru pudru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 2 jaja,
  • ½ szklanki roztopionego masła,
  • 1 i ½ szklanki mleka,
  • szczypta soli.

Skład frużeliny:

  • 250 g śliwek,
  • pół cytryny,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Dodatkowo

  • 250 ml śmietany kremówki,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • świeża mięta.

Śliwki pozbawić pestek, pokroić w drobną kostkę. Zasypać cukrem i skropić sokiem z cytryny, odczekać 2 godziny aż owoce puszczą sok. Włożyć do garnka i zagotować. Po 2 minutach dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody. Gotować 1 minutę. Wystudzić. Dodać żelatynę napęczniałą w 1 łyżce wody, lekko podgrzewać, nie doprowadzając do wrzenia. Wystudzić.

Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy. Wymieszać. Żółtka oddzielić od białek, dodać do mieszaniny. Wlać płynne wychłodzone masło i mleko. Zmiksować mikserem na gładka masę. Białka ubić i wmieszać do uzyskanej masy.

Gofry wypiekać w rozgrzanej gofrownicy (przy mocy 1300 W, ok 6 minut – czas będzie krótszy przy większej mocy gofrownicy). Oczywiście w przypadku braku gofrownicy zakupujemy gotowe gofry i postępujemy zgodnie z instrukcją.

Ubijamy śmietanę z cukrem waniliowym.

Ubitą śmietanę nakładamy na wypieczone gofry, następnie polewamy przygotowaną frużeliną śliwkową. Dekorujemy świeżą miętą.

Smacznego!

 

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia