Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Indyk GONG BAO

Indyk GONG BAO

Składniki: 400g polędwiczek z piersi indyka 3 ząbki czosnku 3 cm kawałek świeżego...

Mufiny czekoladowo-marchewkowe

Mufiny czekoladowo-marchewkowe

Składniki na ciasto (ok. 20 sztuk): 300 g mąki, 300 g marchewki, 125...

Sałatka nicejska

Sałatka nicejska

Składniki: 1 puszka tuńczyka w kawałkach 120 g zwykłej zielonej fasolki 1 mała...

Zielone naleśniki ze szpinakiem i kozim serem

Zielone naleśniki ze szpinakiem i kozim …

Składniki: pęczek bazylii 1 szklanki mleka 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1/2 łyżki proszku...

Ciasto z ziemniaków

Ciasto z ziemniaków

Składniki: 2 szklanki ugotowanych i ugniecionych ziemniaków 1 jajko ½ szklanki sera ricotta 3...

Chłodnik jagodowy z miętą

Chłodnik jagodowy z miętą

Składniki: 0,5 kg jagód 2 garście świeżej mięty 1/2 cytryny 2 łyżki cukru 150 ml...

Składniki:

  • 4 brzoskwinie
  • 1 limonka
  • 500 ml owocowego białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka kolorowego pieprzu lekko zmiażdżonego
  • 5 cm laski cynamonu
  • 1 łyżka cynamonu w proszku
  • obrana skórka z jednej cytryny
  • 100g cukru pudru
  • mięta do przybrania

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki syropu, który powstanie podczas przygotowywania brzoskwiń

Brzoskwinie sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na większe kawałki. Wino przelać do garnka dodać cynamon, sok z limonki, cukier puder, skórkę z cytryny, 1/2 pieprzu kolorowego zmiażdżonego. Całość zagotować około 1 minuty, dodać brzoskwinie i gotować około 2 minuty. Łyżą cedzakową wyciągnąć brzoskwinie i schłodzić. Powstały winny syrop również schłodzić.

Krem – śmietaną ubić, dodać cukier i po łyżce mascarpone. Ubić na puszystą masę i dodać 3 łyżki syropu.

W pucharku deserowym ułożyć krem, dodać brzoskwinie. Brzoskwinie polać kilkoma łyżkami syropu i posypać pieprzem. Udekorować miętą.

Smacznego!

 
Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia