Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Szpinakowe zawijańce

Szpinakowe zawijańce

Składniki: 3 piersi z kurczaka, 2 opakowania szpinaku świeżego, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki...

Zupa z zielonego groszku i mięty

Zupa z zielonego groszku i mięty

Składniki: 500 g zielonego groszku, 1 pęczek dymki, 2 plastry boczku, 50 g masła, 1/2...

Ciasto z ziemniaków

Ciasto z ziemniaków

Składniki: 2 szklanki ugotowanych i ugniecionych ziemniaków 1 jajko ½ szklanki sera ricotta 3...

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Składniki: 4 cebule, wywar rosołowy, 3 łyżki mąki, 250 ml białego wina, tymianek,

Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka

Skład: 6 buraków średniej wielkości (ok 1 kg), pęczek natki pietruszki, czosnek, cytryna, olej lniany,

Kalafior z anchois

Kalafior z anchois

Składniki: 1 kalafior, 80 g filetów anchois, 1 por, 1 cebula, 1 łyżka zielonej natki...

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka bułki tartej

Nadzienie:

  • 1 kg rabarbaru
  • 200 g cukru
  • łyżeczka cynamonu

Kruszonka:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego

Wykonać nadzienie. Obrać rabarbar, pokroić na kawałki 1,5 cm. Włożyć do garnka, dodać cukier, cynamon i delikatnie rozgotować. Rabarbar odsączyć na sicie, odciek przelać do osobnego garnka i zredukować na palniku do gęstego syropu. Ochłodzić i dodać do pozostałego rabarbaru. Wymieszać.

Przesiać mąkę, dodać masło, cukier, żółtka i proszek do pieczenia. Zagnieść i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Po godzinie wyjąć ciasto, rozwałkować. Formy do tartaletek wysmarować masłem, oprószyć bułka tartą i wypełnić ciastem. Przykryć folią aluminiową, na powierzchnię wysypać groch w celu zapobieżenia podniesienia ciasta. Tartaletki z ciastem włożyć na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Po upływie czasu, wyciągnąć, usunąć groch i folię. Na wstępnie wypieczone ciasto nałożyć nadzienie, posypać kruszonką (składniki kruszonki wymieszać, zagnieść szybko palcami do otrzymania grudek). Włożyć do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika na 40 minut.

Smacznego!

 
Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia