Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Sałatka z młodymi buraczkami i gruszką

Sałatka z młodymi buraczkami i gruszką

Składniki: 150 g sałaty mieszanej (roszponka, sałata strzępiasta, endywia), 150 g gotowanych...

Ziemniaki po kanaryjsku

Ziemniaki po kanaryjsku

Składniki: 0,5 kg małych ziemniaków, 2-3 łyżek soli morskiej.

Colesław z młodej kapusty

Colesław z młodej kapusty

 Składniki: 1/2 główki młodej kapusty, 1-2 startych na grubych oczkach marchwi, 1 mała...

Orientalne gołąbki

Orientalne gołąbki

Składniki: 1 kapusta włoska, 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka, 250 g...

Zupa z zielonego groszku i mięty

Zupa z zielonego groszku i mięty

Składniki: 500 g zielonego groszku, 1 pęczek dymki, 2 plastry boczku, 50 g masła, 1/2...

Kruche pierożki do barszczu

Kruche pierożki do barszczu

Ciasto: 350g mąki 30g mąki ziemniaczanej 150g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 żółtko

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka bułki tartej

Nadzienie:

  • 1 kg rabarbaru
  • 200 g cukru
  • łyżeczka cynamonu

Kruszonka:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego

Wykonać nadzienie. Obrać rabarbar, pokroić na kawałki 1,5 cm. Włożyć do garnka, dodać cukier, cynamon i delikatnie rozgotować. Rabarbar odsączyć na sicie, odciek przelać do osobnego garnka i zredukować na palniku do gęstego syropu. Ochłodzić i dodać do pozostałego rabarbaru. Wymieszać.

Przesiać mąkę, dodać masło, cukier, żółtka i proszek do pieczenia. Zagnieść i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Po godzinie wyjąć ciasto, rozwałkować. Formy do tartaletek wysmarować masłem, oprószyć bułka tartą i wypełnić ciastem. Przykryć folią aluminiową, na powierzchnię wysypać groch w celu zapobieżenia podniesienia ciasta. Tartaletki z ciastem włożyć na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Po upływie czasu, wyciągnąć, usunąć groch i folię. Na wstępnie wypieczone ciasto nałożyć nadzienie, posypać kruszonką (składniki kruszonki wymieszać, zagnieść szybko palcami do otrzymania grudek). Włożyć do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika na 40 minut.

Smacznego!

 
Copyright © 2019 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia