Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Śliwki w occie

Śliwki w occie

Skład: 1 kg śliwek węgierek, 150 g cukru, 200 ml octu, kilka goździków, laska cynamonu,

Pankejki z sosem waniliowym i owocami leśnymi

Pankejki z sosem waniliowym i owocami le…

Składniki: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka proszku do pieczenia 2...

Klopsy wołowo-warzywne w sosie orzechowym

Klopsy wołowo-warzywne w sosie orzechowy…

Składniki: 0,5 kg mielonej wołowiny, 2 marchewki, 1 pietruszka, ½ selera, 1 papryka,

Zupa krem ze szparagów

Zupa krem ze szparagów

Składniki: 2 pęczki białych szparagów 1 szklanka bulionu 1/2 szklanki śmietany 18% do...

Sałatka z ziemniaków

Sałatka z ziemniaków

Składniki: 5 średnich ziemniaków 3 łyżki kaparów w zalewie 15 małych cebulek marynowanych 2...

Strudel jabłkowy

Strudel jabłkowy

Składniki ciasto: 250g mąki, pół szklanki wody, 1 jajko, 50g cukru pudru, łyżka oliwy,

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka bułki tartej

Nadzienie:

  • 1 kg rabarbaru
  • 200 g cukru
  • łyżeczka cynamonu

Kruszonka:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego

Wykonać nadzienie. Obrać rabarbar, pokroić na kawałki 1,5 cm. Włożyć do garnka, dodać cukier, cynamon i delikatnie rozgotować. Rabarbar odsączyć na sicie, odciek przelać do osobnego garnka i zredukować na palniku do gęstego syropu. Ochłodzić i dodać do pozostałego rabarbaru. Wymieszać.

Przesiać mąkę, dodać masło, cukier, żółtka i proszek do pieczenia. Zagnieść i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Po godzinie wyjąć ciasto, rozwałkować. Formy do tartaletek wysmarować masłem, oprószyć bułka tartą i wypełnić ciastem. Przykryć folią aluminiową, na powierzchnię wysypać groch w celu zapobieżenia podniesienia ciasta. Tartaletki z ciastem włożyć na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Po upływie czasu, wyciągnąć, usunąć groch i folię. Na wstępnie wypieczone ciasto nałożyć nadzienie, posypać kruszonką (składniki kruszonki wymieszać, zagnieść szybko palcami do otrzymania grudek). Włożyć do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika na 40 minut.

Smacznego!

 
Copyright © 2019 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia