Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Pierogi z cukinią

Pierogi z cukinią

Ciasto: 2 szklanki mąki, szczypta soli, żółtko jajka, łyżka masła, 1/2 szklanki wrzącej wody.

Smażona kalarepa

Smażona kalarepa

Składniki: 2 duże kalarepki 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula sól, pieprz olej

Gruszki zapiekane z szynką parmeńską i serem

Gruszki zapiekane z szynką parmeńską i s…

Składniki: 4 gruszki 8 plastrów szynki parmeńskiej 150 g sera pleśniowego, najlepiej gorgonzola

Tiramisu z malinami

Tiramisu z malinami

Składniki: 250 g sera mascarpone 3 jajka 50 g cukru 3 łyżki...

Zupa z sałaty

Zupa z sałaty

Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa, kość ze schabu, pęczek włoszczyzny, 1 cebula, 1 główka sałaty masłowej,

Grzanki z jajkami w koszulkach na zielonych szparagach

Grzanki z jajkami w koszulkach na zielon…

Składniki: 4 jajka 8 zielonych szparagów łyżka octu łyżeczka cukru łyżeczka soli,

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka bułki tartej

Nadzienie:

  • 1 kg rabarbaru
  • 200 g cukru
  • łyżeczka cynamonu

Kruszonka:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego

Wykonać nadzienie. Obrać rabarbar, pokroić na kawałki 1,5 cm. Włożyć do garnka, dodać cukier, cynamon i delikatnie rozgotować. Rabarbar odsączyć na sicie, odciek przelać do osobnego garnka i zredukować na palniku do gęstego syropu. Ochłodzić i dodać do pozostałego rabarbaru. Wymieszać.

Przesiać mąkę, dodać masło, cukier, żółtka i proszek do pieczenia. Zagnieść i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Po godzinie wyjąć ciasto, rozwałkować. Formy do tartaletek wysmarować masłem, oprószyć bułka tartą i wypełnić ciastem. Przykryć folią aluminiową, na powierzchnię wysypać groch w celu zapobieżenia podniesienia ciasta. Tartaletki z ciastem włożyć na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Po upływie czasu, wyciągnąć, usunąć groch i folię. Na wstępnie wypieczone ciasto nałożyć nadzienie, posypać kruszonką (składniki kruszonki wymieszać, zagnieść szybko palcami do otrzymania grudek). Włożyć do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika na 40 minut.

Smacznego!

 
Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia