Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Gruszki w cieście francuskim

Gruszki w cieście francuskim

Składniki: 4 gruszki 1 opakowanie ciasta francuskiego 5 dag rodzynek 2 łyżki rumu 1 jajko

Botwinkowa tarta

Botwinkowa tarta

Ciasto: 150g mąki, 75g zimnego masła 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki zimnej...

Curry z korbola

Curry z korbola

Skład: 600 – 700 g obranej i oczyszczonej dyni, 2 cebule (posiekać...

Tarta z bezą, agrestem i nektaryną

Tarta z bezą, agrestem i nektaryną

Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 100g masła 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 2...

Seler naciowy w sosie holenderskim

Seler naciowy w sosie holenderskim

Skład: 1 seler naciowy, 200 ml rosołu, łyżka masła 4 żółtka, 120 g masła,

Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka

Skład: 6 buraków średniej wielkości (ok 1 kg), pęczek natki pietruszki, czosnek, cytryna, olej lniany,

Składniki:

  • 4 duże jabłka
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • żółtko
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • laska wanilii
  • rodzynki
  • 4 łyżeczki dżemu wiśniowego.

Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne. Do jabłek włożyć po łyżeczce dżemu. Jabłka ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Piec 25 minut w 200 C. Żółtko utrzeć z cukrem, wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wyjąć nasionka z laski wanilii i dodać do utartego żółtka i zalać wrzącym mlekiem. Podgrzewać mieszając aż sos zgęstnieje. Po zgęstnieniu przetrzeć przez sito. Gęstym sosem zalać jabłka 5 minut przed końcem pieczenia. Przed podaniem posypać rodzynkami.

Smacznego!

 

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia