Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Zupa rybna

Zupa rybna

Składniki: 60 dag ryby (najlepiej dorsz + łosoś), 1 litr bulionu (najlepszy...

Lekki deser malinowy

Lekki deser malinowy

Składniki: 400 g malin jogurt naturalny 400g 1 paczka płatków granola cukier brązowy

Brukselka z boczkiem w musztardzie

Brukselka z boczkiem w musztardzie

Składniki: 500 g brukselek, łyżka masła, łyżka musztardy, 1 ząbek czosnku, 1/2 szklanki wody,

Konfitura z cebuli

Konfitura z cebuli

Składniki: 200 g cebuli czerwonej lub białej, 150 ml czerwonego wina, 50 g...

Lasagne  ze szpinakiem

Lasagne ze szpinakiem

Składniki: 250 g świeżego szpinaku 170 g płatków lasagne sól i czarny pieprzu 50...

Śledzik otulony warzywami

Śledzik otulony warzywami

Składniki: 450g filetów śledziowych 2 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 duże buraki...

Składniki:

  • 1 pęczek botwiny
  • 2 górki kiszone
  • 1 litr kefiru lub zsiadłego mleka
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 papryczki chili
  • 4 szt. cebuli dymki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu buraczanego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 ugotowane jajko (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

1 litr kefiru lub zsiadłego mleka wlewamy garnka. Mieszamy ręcznie lub mechanicznie tak żeby dobrze napowietrzyć i rozbić ewentualne grudki. Dodajemy śmietanę i miksujemy jeszcze chwilę. Do drugiego garnka, wrzucamy pokrojony w kostkę pęczek botwiny (z częściami zielonymi lub bez), zalewamy małą ilością wody tak żeby przykryć botwinę, wlewamy łyżkę soku z cytryny i gotujemy 10 minut. Wlewamy przestygniętą botwinę razem z wywarem do wymieszanego kefiru ze śmietaną. Dodajemy pozostałe składniki: pokrojoną w talarki cebulę dymkę, pokrojoną w kostkę rzodkiewkę pokrojonego w kostkę ogórka, pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chili, poszatkowany pęczek koperku i rozgnieciony czosnek. Dodajemy koncentrat buraczany. Doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy cukier do smaku, łyżkę oliwy, jeszcze raz dobrze mieszamy i wstawiamy minimum na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem jako opcję można dodać jeszcze pokrojone w łódeczki ugotowane jajko.

Smacznego!

 
Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia