Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Sernik na zimno z gruszkami

Sernik na zimno z gruszkami

 Składniki: 250g herbatników digestive 100 g masła 2 łyżki żelatyny w proszku 300 ml...

Pomidory z kurkami

Pomidory z kurkami

Składniki: 4 pomidory, 1 szklanka kaszy kuskus ( napęczniałej), 200 g kurek, 50 g...

Tartaletki z czerwoną cebulą

Tartaletki z czerwoną cebulą

Składniki: 1 paczka mrożonego ciasta francuskiego łyżka oliwy 200g czerwonej cebuli, drobno posiekanej 1...

Marynowana dynia

Marynowana dynia

Składniki: 1 kg dyni, 250 g cukru, 200 ml octu, kawałek cynamonu, 6 goździków.

Wątróbka z brzoskwiniami i pomarańczą

Wątróbka z brzoskwiniami i pomarańczą

Składniki: 500g wątróbki indyczej lub kurzej 2 brzoskwinie 1 pomarańcza sól, pieprz olej do smażenia

Żeberka z gruszkami

Żeberka z gruszkami

Składniki: 1 kg żeberek, 1 słoik gruszek w zalewie słodko-kwaśnej (przepis poniżej), oliwa, sól, pieprz,

Składniki:

  • 1 pęczek botwiny
  • 2 górki kiszone
  • 1 litr kefiru lub zsiadłego mleka
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 papryczki chili
  • 4 szt. cebuli dymki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu buraczanego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 ugotowane jajko (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

1 litr kefiru lub zsiadłego mleka wlewamy garnka. Mieszamy ręcznie lub mechanicznie tak żeby dobrze napowietrzyć i rozbić ewentualne grudki. Dodajemy śmietanę i miksujemy jeszcze chwilę. Do drugiego garnka, wrzucamy pokrojony w kostkę pęczek botwiny (z częściami zielonymi lub bez), zalewamy małą ilością wody tak żeby przykryć botwinę, wlewamy łyżkę soku z cytryny i gotujemy 10 minut. Wlewamy przestygniętą botwinę razem z wywarem do wymieszanego kefiru ze śmietaną. Dodajemy pozostałe składniki: pokrojoną w talarki cebulę dymkę, pokrojoną w kostkę rzodkiewkę pokrojonego w kostkę ogórka, pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chili, poszatkowany pęczek koperku i rozgnieciony czosnek. Dodajemy koncentrat buraczany. Doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy cukier do smaku, łyżkę oliwy, jeszcze raz dobrze mieszamy i wstawiamy minimum na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem jako opcję można dodać jeszcze pokrojone w łódeczki ugotowane jajko.

Smacznego!

 
Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia