Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Seler naciowy w sosie holenderskim

Seler naciowy w sosie holenderskim

Skład: 1 seler naciowy, 200 ml rosołu, łyżka masła 4 żółtka, 120 g masła,

Wegetariańska tortilla z pomidorami, ogórkiem i sałatą

Wegetariańska tortilla z pomidorami, ogó…

Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki kukurydzianej, 200 ml gorącej wody, 4...

Placki z cukinii

Placki z cukinii

Składniki: 3 cukinie 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku 1 cebula

Pierogi z młodą kapustą

Pierogi z młodą kapustą

Ciasto: 2 szklanki mąki, szczypta soli, żółtko jajka, łyżka masła, 1/2 szklanki gorącej wody,

Duże pieczarki nadziewane papryką

Duże pieczarki nadziewane papryką

Składniki: 4 duże pieczarki 1 cebula 2 ząbki czosnki 1 papryka zielona 1 papryka czerwona

Makaron z kurkami i pomidorami

Makaron z kurkami i pomidorami

Składniki: 200g makaronu wstęgi 4 pomidory malinowe 200g kurek 2 ząbki czosnku 1 cebula

Składniki:

  • 1 pęczek botwiny
  • 2 górki kiszone
  • 1 litr kefiru lub zsiadłego mleka
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 papryczki chili
  • 4 szt. cebuli dymki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu buraczanego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 ugotowane jajko (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

1 litr kefiru lub zsiadłego mleka wlewamy garnka. Mieszamy ręcznie lub mechanicznie tak żeby dobrze napowietrzyć i rozbić ewentualne grudki. Dodajemy śmietanę i miksujemy jeszcze chwilę. Do drugiego garnka, wrzucamy pokrojony w kostkę pęczek botwiny (z częściami zielonymi lub bez), zalewamy małą ilością wody tak żeby przykryć botwinę, wlewamy łyżkę soku z cytryny i gotujemy 10 minut. Wlewamy przestygniętą botwinę razem z wywarem do wymieszanego kefiru ze śmietaną. Dodajemy pozostałe składniki: pokrojoną w talarki cebulę dymkę, pokrojoną w kostkę rzodkiewkę pokrojonego w kostkę ogórka, pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chili, poszatkowany pęczek koperku i rozgnieciony czosnek. Dodajemy koncentrat buraczany. Doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy cukier do smaku, łyżkę oliwy, jeszcze raz dobrze mieszamy i wstawiamy minimum na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem jako opcję można dodać jeszcze pokrojone w łódeczki ugotowane jajko.

Smacznego!

 
Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia