Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Zupa krem ze szparagów

Zupa krem ze szparagów

Składniki: 2 pęczki białych szparagów 1 szklanka bulionu 1/2 szklanki śmietany 18% do...

Zapiekane jabłka w sosie waniliowym

Zapiekane jabłka w sosie waniliowym

Składniki: 4 duże jabłka szklanka mleka 2 łyżki cukru żółtko łyżka mąki ziemniaczanej

Warzywne szaszłyki

Warzywne szaszłyki

Składniki: 3 kolorowe papryki 1 cebula 1 cukinia 10 pieczarek 10 pomidorków koktajlowych

Shish Kebab

Shish Kebab

Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego, 1 jajko, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 7 ząbków czosnku, 2...

Tarta z bezą, agrestem i nektaryną

Tarta z bezą, agrestem i nektaryną

Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 100g masła 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 2...

Marokańska zapiekanka z ziemniakami i cytryną

Marokańska zapiekanka z ziemniakami i cy…

Składniki: 1 kg ziemniaków pokrojonych na plastry 3 łyżki oliwy 2 cebule pokrojone...

Składniki:

  • 1 pęczek botwiny
  • 2 górki kiszone
  • 1 litr kefiru lub zsiadłego mleka
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 papryczki chili
  • 4 szt. cebuli dymki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu buraczanego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 ugotowane jajko (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

1 litr kefiru lub zsiadłego mleka wlewamy garnka. Mieszamy ręcznie lub mechanicznie tak żeby dobrze napowietrzyć i rozbić ewentualne grudki. Dodajemy śmietanę i miksujemy jeszcze chwilę. Do drugiego garnka, wrzucamy pokrojony w kostkę pęczek botwiny (z częściami zielonymi lub bez), zalewamy małą ilością wody tak żeby przykryć botwinę, wlewamy łyżkę soku z cytryny i gotujemy 10 minut. Wlewamy przestygniętą botwinę razem z wywarem do wymieszanego kefiru ze śmietaną. Dodajemy pozostałe składniki: pokrojoną w talarki cebulę dymkę, pokrojoną w kostkę rzodkiewkę pokrojonego w kostkę ogórka, pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chili, poszatkowany pęczek koperku i rozgnieciony czosnek. Dodajemy koncentrat buraczany. Doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy cukier do smaku, łyżkę oliwy, jeszcze raz dobrze mieszamy i wstawiamy minimum na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem jako opcję można dodać jeszcze pokrojone w łódeczki ugotowane jajko.

Smacznego!

 
Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia