Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Sałatka brokułowa z jajkiem

Sałatka brokułowa z jajkiem

Składniki: 1 brokuł, 5 jajek, 5 pomidorów, 1 jogurt naturalny, 1 łyżka majonezu,

Gruszki w cieście francuskim

Gruszki w cieście francuskim

Składniki: 4 gruszki 1 opakowanie ciasta francuskiego 5 dag rodzynek 2 łyżki rumu 1 jajko

Śliwkowe ruloniki z boczku

Śliwkowe ruloniki z boczku

Skład: 100g wędzonki, 8 śliwek suszonych, wydrylowanych, 25 ml brandy lub koniaku, pół łyżeczki...

Gnocchi bazyliowo-parmezanowe

Gnocchi bazyliowo-parmezanowe

Składniki ciasto: 700 g ugotowanych ziemniaków, 350 g mąki pszennej, 2 łyżki posiekanych...

Deser gruszkowy z jogurtem

Deser gruszkowy z jogurtem

Składniki: 4 gruszki 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1/4 łyżeczki cynamonu 1 mały jogurt...

Tartaletki z rabarbarem

Tartaletki z rabarbarem

Ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 1/2...

Składniki:

  • 2 pęczki białych szparagów
  • 1 szklanka bulionu
  • 1/2 szklanki śmietany 18% do zup
  • łyżka masła
  • 2 żółtka
  • mała cebula
  • sok z 1/2 cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Szparagi przygotować do obróbki cieplnej, odcinając zdrewniałe końce oraz obierać specjalnym nożem do szparagów. Strużyny możemy wykorzystać do wzbogacenia smaku bulionu. Z obranych szparagów poodcinać główki, włożyć do zimnej wody sokiem z połowy cytryny, dla zachowania koloru. Resztę łodygi pokroić w kawałki ok 3 cm, również włożyć do wody z cytryną. W rondlu na maśle zeszklić posiekaną cebulę, dodać osączone łodygi szparagów, zalać bulionem. Gotować 20 minut. Ugotowane szparagi zblenderuj w rondlu na gładki krem, dolewając śmietanę połączoną (zmiksowaną) z żółtkami. Delikatnie zagotować, przyprawić.

Główki szparagów ugotować na parze lub w bulionie. Przy podaniu udekorować zupę główkami, lekko oprószyć grubo zmielonym pieprzem.

Smacznego!

Copyright © 2017 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia