Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Gruszkowa Tarta

Gruszkowa Tarta

Składniki ciasto: 250 g mąki krupczatki (ew. tortowej), 100 g masła, 100 g...

Tarta z bezą, agrestem i nektaryną

Tarta z bezą, agrestem i nektaryną

Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 100g masła 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 2...

Zapiekane naleśniki z warzywami

Zapiekane naleśniki z warzywami

Ciasto naleśnikowe: 3 jajka 200 g mąki 350 ml mleka sól 2 łyżki oleju rzepakowego

Kurkowe risotto

Kurkowe risotto

Składniki: 20 dag ryż risitto 40 dag kurek 150 ml białego wytrawnego wina ½...

Ciasto jogurtowe z morelami

Ciasto jogurtowe z morelami

Składniki: 1 jogurt naturalny 150 g (umyty kubeczek po jogurcie użyć...

Orientalna zupa warzywna

Orientalna zupa warzywna

Składniki: 1 marchewka 1 por 1/4 bulwy selera 10 suszonych grzybów Mung 1,5 l bulionu...

Składniki:

  • 2 pęczki białych szparagów
  • 1 szklanka bulionu
  • 1/2 szklanki śmietany 18% do zup
  • łyżka masła
  • 2 żółtka
  • mała cebula
  • sok z 1/2 cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Szparagi przygotować do obróbki cieplnej, odcinając zdrewniałe końce oraz obierać specjalnym nożem do szparagów. Strużyny możemy wykorzystać do wzbogacenia smaku bulionu. Z obranych szparagów poodcinać główki, włożyć do zimnej wody sokiem z połowy cytryny, dla zachowania koloru. Resztę łodygi pokroić w kawałki ok 3 cm, również włożyć do wody z cytryną. W rondlu na maśle zeszklić posiekaną cebulę, dodać osączone łodygi szparagów, zalać bulionem. Gotować 20 minut. Ugotowane szparagi zblenderuj w rondlu na gładki krem, dolewając śmietanę połączoną (zmiksowaną) z żółtkami. Delikatnie zagotować, przyprawić.

Główki szparagów ugotować na parze lub w bulionie. Przy podaniu udekorować zupę główkami, lekko oprószyć grubo zmielonym pieprzem.

Smacznego!

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia