Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Pâté

Pâté

Składniki: 500 g gęsich wątróbek, 1 cebula, 1 łyżeczka przyprawy korzennej, 10 suszonych śliwek, 1...

Sałatka z jarmużu w sosie miodowo-musztardowym

Sałatka z jarmużu w sosie miodowo-muszta…

Składniki: opakowanie jarmużu 200 g, opakowanie pomidorów koktajlowych 250 g, opakowanie sera pleśniowego...

Zapiekane jabłka w sosie waniliowym

Zapiekane jabłka w sosie waniliowym

Składniki: 4 duże jabłka szklanka mleka 2 łyżki cukru żółtko łyżka mąki ziemniaczanej

Jajka zapiekane ze szpinakiem

Jajka zapiekane ze szpinakiem

Składniki: 6 jaj ugotowanych na twardo 100g szpinaku 100g tartego sera (może być...

Młoda marchewka pieczona w miodzie

Młoda marchewka pieczona w miodzie

Składniki: 1 kg młodej marchewki 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1/3 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki...

Lekki deser malinowy

Lekki deser malinowy

Składniki: 400 g malin jogurt naturalny 400g 1 paczka płatków granola cukier brązowy

Składniki:

  • 2 pęczki białych szparagów
  • 1 szklanka bulionu
  • 1/2 szklanki śmietany 18% do zup
  • łyżka masła
  • 2 żółtka
  • mała cebula
  • sok z 1/2 cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Szparagi przygotować do obróbki cieplnej, odcinając zdrewniałe końce oraz obierać specjalnym nożem do szparagów. Strużyny możemy wykorzystać do wzbogacenia smaku bulionu. Z obranych szparagów poodcinać główki, włożyć do zimnej wody sokiem z połowy cytryny, dla zachowania koloru. Resztę łodygi pokroić w kawałki ok 3 cm, również włożyć do wody z cytryną. W rondlu na maśle zeszklić posiekaną cebulę, dodać osączone łodygi szparagów, zalać bulionem. Gotować 20 minut. Ugotowane szparagi zblenderuj w rondlu na gładki krem, dolewając śmietanę połączoną (zmiksowaną) z żółtkami. Delikatnie zagotować, przyprawić.

Główki szparagów ugotować na parze lub w bulionie. Przy podaniu udekorować zupę główkami, lekko oprószyć grubo zmielonym pieprzem.

Smacznego!

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia