Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Pieczone młode ziemniaki

Pieczone młode ziemniaki

Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka...

Tradycyjny norweski deser jabłkowy

Tradycyjny norweski deser jabłkowy

Składniki: 4 małe lub 2 duże jabłka, herbatniki typu petit beurre, 400 ml...

Sałatka z fenkułu i pomarańczy

Sałatka z fenkułu i pomarańczy

Składniki: 4 pomarańcze 1 bulwa fenkułu 2 łyżeczki nasion kminu 2 łyżki oliwy posiekana natka...

Krem czekoladowy z borówkami

Krem czekoladowy z borówkami

Składniki: 250g czekolady 100g cukru 5 jajek 250 ml śmietanki 12% 250 ml śmietanki 36%

Pieczarki zapiekane z czosnkiem

Pieczarki zapiekane z czosnkiem

Składniki: 16 dużych pieczarek 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżka masła 2 łyżki...

Jajka marynowane w buraczkach

Jajka marynowane w buraczkach

Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo Marynata: 2 szklanki wody 60 ml octu 2 duże...

Składniki:

  • 200 g łuskanej czerwonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 pomidory lub 1 puszka pomidorów z zalewą
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1,5 litry wody lub bulionu warzywnego
  • 1-2 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 cm świeżego korzenia imbiru
  • 4 łyżki Tikka Masala (indyjski sos)
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • kiełki słonecznika
  • jogurt naturalny lub śmietana
  • papryczka chili

Cebulę pokroić i zeszklić w garnku na oliwie. Dodać czosnek i starty na tarce imbir. Chwilę podsmażyć na małym ogniu. Dodać pomidory i wodę, gotować około 10 minut. Dodać przyprawy. Całość przetrzeć blenderem. Zagotować dodać soczewicę i Tikka Masala. Gotować 15-20 minut, aż soczewica napęcznieje, ale pozostanie lekko twarda. Na koniec oddać mleko kokosowe i zagotować. Zupę podawać z łyżką śmietany lub jogurtu. Posypać kiełkami oraz posiekaną papryczka chili.

Smacznego!

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia